Het is een zonnige zondag tijdens de 34e editie van de Maliebaanloop. Het is de grootste en snelste hardloopwedstrijd van de stad Utrecht die de atletiekvereniging Phoenix als 34 jaar lang organiseert. Tijdens de Maliebaanloop zal onder andere de tien kilometer Run2Day wedstrijdloop voor de mannen plaatsvinden.

Om half twee start de wedstrijdloop, van te voren is het al erg druk bij de bus. Verschillende haltes zijn komen te vervallen, maar dat wist alleen een buschauffeur niet. Hij rijdt een rondje om Utrecht Centraal en rijdt vervolgens terug, iedereen moet overstappen op een andere bus. Je hoort veel gemopper uit de bus komen, zo vindt Marloes (34) het belachelijk dat een chauffeur niet weet dat hij bij bepaalde haltes niet kan komen vanwege de loop.

Aangekomen bij de start/finish die bij deze loop op dezelfde plek is, staan de hardlopers klaar om te vertrekken. De deelnemers moeten vijf keer een ronde afleggen van 1.744 meter. Een omroeper spreekt ze nog even toe en wenst ze veel succes. Mensen langs de zijlijn beginnen te klappen en te juichen, wanneer de lopers aan de tien kilometer beginnen. Langs de kant staan kraampjes waar je koffie en thee kan halen, er wordt muziek gedraaid en kinderen kunnen zich uitleven op een springkussen, er wordt alles aangedaan om er weer een geslaagde editie van te maken. Tijdens de wedstrijd vermeldt een omroeper informatie over de lopers die hem op dat moment passeren. Bijvoorbeeld aan de hoeveelste ronde ze bezig zijn en uit welk deel van Nederland ze komen, want deze wedstrijd is voor nationale en regionale toppers en subtoppers toegankelijk.

De deelnemers worden verspreid over de baan aangemoedigd van jong tot oud, maar bij de start/finish staan de meeste mensen de deelnemers aan te moedigen. Dan rinkelt de bel, Guus Reijngoud die voorop loopt in de wedstrijd gaat als eerste aan de laatste ronde beginnen. Vanaf dat moment ontstaat er nog meer lawaai, de deelnemers worden extra aangemoedigd. Kamiel Jacobs loopt tot nu toe op de tweede plek dicht achter Guus. Na een paar minuten komen de lopers weer bij de finish aan, het was even spannend wie er als eerste over de finish zou gaan, maar uiteindelijk is het toch Guus die er met de eerste plaats vandoor gaat, hij komt juichend over de finish. Ook wordt hij met veel geklap onthaald door de toeschouwers.

Zo langzamerhand stromen meerdere deelnemers binnen en worden ze onthaald door familie en vrienden. Er ontstaat een ophoping van de deelnemers en de toeschouwers. Je hoort de deelnemers zeggen tegen vrienden en familie dat ze blij zijn dat ze voor zichzelf een mooi resultaat hebben neergezet. Er wordt met lachende gezichten nagepraat en de muziek wordt nog een tikje harder gezet. Ondertussen worden andere lopers ook nog opgewacht, ze mogen dan wel later binnenkomen er zijn nog genoeg mensen die deze deelnemers aanmoedigen.

Foto: Maud ten Kate.
De deelnemers worden opgewacht door familie en vrienden.

 

Dan roept de omroeper: ‘Dit was het dan, de laatste loper is binnen, we gaan zo over naar de prijsuitreiking’. Er wordt door deelnemers die later binnen zijn gekomen en toeschouwers nog even een bakje koffie gedronken, er wordt uitgerust en nagepraat. Dan om half drie start de uitreiking. De winnaar Guus Reijngoud met een tijd van 31:33 minuten springt met een lachend gezicht het erepodium op, samen met Kamiel Jacobs die tweede is geworden met een tijd van 32:33 minuten en Niels Baljet die derde is met een tijd van 32:34 minuten. Er wordt geklapt en de winnaars ontvangen een medaille, bosje bloemen en een Run2Day tegoedbon. Ze gaan ook nog even samen op de foto. Als de uitreiking is geweest spreekt de omroeper, die de hele wedstrijd het commentaar verzorgde ons nog een keer toe: ‘Dit was de Maliebaanloop voor dit jaar. Bedankt voor de gezelligheid, ook wil ik graag de organisatie bedanken. We zijn er volgend jaar zo halverwege oktober natuurlijk gewoon weer. Tot ziens en ik wens u nog een fijne dag’

Foto: Maud ten Kate.
De prijsuitreiking van de tien kilometer Run2Day wedstrijdloop.