Het tekort aan studentenwoningen in Utrecht zal de komende jaren aanzienlijk groeien. Dit komt doordat er steeds meer internationale studenten naar de studentenstad komen. Zij hebben zo spoedig mogelijk een verblijfplaats nodig, wat niet altijd even makkelijk blijkt te zijn.

Het aantal internationale studenten in Utrecht blijft stijgen, waardoor ook het tekort aan studentenwoningen flink stijgt. Uit de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting blijkt dat we de komende acht jaar een forse groei van internationale studenten kunnen verwachten: 34% aan internationale studenten die een volledige studie doen en 31% aan internationale studenten die een gedeeltelijke studie doen. Al deze ‘internationals’ hebben zo snel mogelijk een huisvesting nodig, maar dit blijkt nog vrij lastig te zijn.

Internationale studente Mariane Meirelles zoekt nog een kamer in Utrecht en vertelt hoe moeilijk dit is voor ‘internationals’: ”It is very hard. I don’t get any replies from all the e-mails that I sent”. Momenteel woont Mariane in Arnhem, maar ook daar ging het niet gemakkelijk: ”I am currently living in Arnhem and I had the same problems there. I could only get a room through a rental company”. Volgens haar kiezen degene die een kamer aanbieden liever geen internationale studenten vanwege de taalbarrière. Mariane vindt overigens dat dit geen probleem zou moeten zijn: ”Every international that I know tells me the same story and it is really frustrating. I can learn Dutch in the future, but I can never change where I came from”. Zelf heeft ze gelukkig nooit erge consequenties meegemaakt. Wel noemde ze een Duitse studente: ”She had to go back and forth every time because she had no place to stay. She ended up splitting a room with another student from the course for 2 months until she finally found a place to rent”.

Loes Harts, bewoonster van studentenwoning ‘Huize Eddies’, bevestigt de uitspraak van Mariane over de taalbarrière. Het huis waar zij verblijft heeft laatst nog een kamer op Facebook aangeboden, maar met de tekst ‘no internationals’ erboven. Dit is een vaak terugkomend tekstje bij kamers die op Facebook worden aangeboden. Loes legt uit waarom ze dit erbij hebben gezet: ”Dit komt aan de ene kant door de taalbarrière, het is gewoon makkelijker voor ons om Nederlands te spreken als je thuiskomt. Maar ik denk dat het aan de andere kant ook komt door de studentencultuur die wij hier hebben in Nederland. Als internationale student is het vaak gewoon heel moeilijk om hierin mee te doen en het allemaal te begrijpen. Als je thuis komt, wil je gewoon niet hoeven na te denken over wat je zegt en hoe je het zegt, en bij een ‘international’ moet je hier wel over nadenken”.