Binnenstad 030 is een actiegroep die zich inzet voor de leefbaarheid – of zoals het door henzelf liever wordt genoemd: bewoonbaarheid – van de binnenstad Utrecht. Eind januari leverde de groep haar petitie aan wethouder Anke Klein. Het doel is om ervoor te zorgen dat Utrecht-Centrum ook echt een fijne plek is om te wonen, zonder overlast en vervuiling. Vooral de vele horecagelegenheden zorgen voor overlast bij de bewoners.
De visie van Binnenstad 030 valt alleen niet bij iedereen in de smaak, en dat is jammer, vindt woordvoerder Tim de Beet.

De Beet vindt het zonde dat de actiegroep wat negatief overkomt door hoe het in de media wordt geplaatst. ‘Door bijvoorbeeld een opmerking van Pieter Honing krijgen mensen het idee dat wij gewoon van die zeikende grachtengordelbewoners zijn die van Utrecht een museum willen maken, zonder enige horeca.’ En De Beet zegt dat dat absoluut niet het geval is. ‘Er moet gewoon een balans zijn tussen levendigheid en leefbaarheid.’

Elke deel een eigen identiteit
Het doel is volgens De Beet helemaal niet om de horeca uit de stad te bannen, zoals veelal wordt verondersteld. Wel moet de Gemeente Utrecht met een beter en duidelijk beleid komen. ‘Er moet een tijdelijke stop komen op het vergeven van horeca-vergunningen,’ aldus De Beet. ‘We hoeven niet nog dertig pizzeria’s. Die zijn er al genoeg.’ Volgens hem ligt er een oplossing bij de delen van Utrecht net buiten het centrum. ‘Elk deel een eigen identiteit geven is een goed idee. Zo kun je ook makkelijker kiezen waar je heen wil en ontlast je het centrum een beetje.’

Nauwelijks klachten door overlast
Hans Wierkx, de eigenaar van café Weerdzicht, zegt nauwelijks klachten te hebben door overlast. Hij vertelt dat hij zich met zijn café goed aan de vastgestelde regels houdt, zoals het stoppen met afspelen van muziek na één uur ’s nachts. Ook heeft het café muren van een halve meter dik. Zo af en toe is er dan weleens een overlastmelding van de buren, maar dat wordt vrijwel altijd onderling opgelost. ‘Als klanten midden in de nacht luidruchtige gesprekken houden voor de deur, dan zorg ik altijd dat ze daar mee ophouden.’

Tijdelijke vergunning-stop is een goed idee
Volgens Wierkx is er in een korte tijd erg veel horeca bij gekomen in Utrecht. Een stop is dan ook een goed idee, zegt hij. ‘Op een gegeven moment moet je de bewoners gaan beschermen. De mensen moeten immers gewoon vroeg naar hun werk.’
De tijdelijke stop is naar Wierkx’ mening geen bescherming tegen concurrentie, want die zegt hij niet echt te hebben. ‘Weerdzicht is een lang bestaand, bruin café, dat is nog steeds erg in trek.’