Leraren, schoolleiders en ander onderwijzend personeel gaan deze week opnieuw actievoeren voor meer investeringen in het onderwijs. De AOb, FNV en de FvOv roepen leden op om actie te voeren. Ze willen duidelijk maken dat er een investeringsplan nodig is voor het onderwijs. De gehele week zal er aandacht worden gevraagd voor het onderwijs. Vrijdag wordt de week afgesloten met een staking op het Malieveld in Den Haag.

Niet alleen deze week wordt er actie gevoerd. De Algemeen Onderwijsbond, de Federatie Nederlandse Vakbeweging en de Federatie van Onderwijsvakorganisaties zijn in de aanloop naar de landelijke onderwijs-actieweek van 11 tot en met 15 maart een petitie gestart waar iedere school of opleiding aan mee kan doen. De bonden eisen vier miljard euro voor het hele onderwijs, van primair onderwijs tot en met het wetenschappelijk onderwijs. Het AOb meldt in het investeringsplan dat leerlingen en studenten met goed onderwijs hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen. “Dat draagt bij aan hun maatschappelijke ontwikkeling en helpt onze economie vooruit.”

Basisschoolleraren kregen in oktober al loonsverhoging en in het regeerakkoord trok het kabinet anderhalf miljard euro uit voor extra investeringen in het onderwijs. Toch is het niet genoeg volgens het AOb. Volgens de organisatie zijn onderwijsuitgaven een investering in onze toekomst en is er meer geld nodig om de kwaliteit van het onderwijs te kunnen verbeteren. Dit geldt niet alleen voor basisscholen, maar ook voor middelbare scholen, roc’s, hogescholen en universiteiten.

Er zijn de hele week acties in het gehele land. Gisteren om 12:00 is de week afgetrapt met een lawaai en applaus-moment. Ook de universiteit Utrecht heeft meegedaan aan het lawaai-moment. Dit vond plaatst in de Utrechtse bibliotheek in de binnenstad en in een kantine op de Uithof. De universiteit heeft deze week ook een complimentenmuur voor docenten.

De week sluit af met een landelijke stakingsdag op het Malieveld. Het zal om 12:00 beginnen en ongeveer anderhalf uur duren. De sprekers zullen vooral mensen zijn die zelf in het onderwijs werken. Zoals een docent op een middelbare school, een leerkracht in het primair onderwijs en een hoogleraar van de universiteit van Amsterdam.