De Provincie Utrecht heeft dit jaar 31 vuurwerkvrije zones aangewezen. Hier mag zelfs tijdens de officiële afsteektijden, van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur, geen vuurwerk worden afgestoken. De Gemeente Utrecht doet daarnaast een oproep: ‘’Steekt u vuurwerk af tijdens de jaarwisseling? Houd dan wel rekening met anderen. Probeer het gezellig, maar ook veilig en schoon te houden. Last van vuurwerk? Meld het ons!’’

De 31 vuurwerkvrije zones bestaan uit dierenverblijven en natuurgebieden. Vanaf 15 december worden bij de in- en uitgang van deze gebieden rode stopborden met daarin een vuurpijl geplaatst. De gemeente hoopt hiermee de bewoners op de hoogte te stellen van de vuurwerkvrije zones. Daarnaast wordt de kaart waarin de vuurwerkvrije zones van Utrecht te zien zijn, zo breed mogelijk verspreid. De officiële verkooppunten van vuurwerk geven deze kaart aan iedere klant mee.

Dit zijn de 31 vuurwerkvrije zones van de provincie Utrecht.
Foto: Gemeente Utrecht

 

Naast dierenverblijven en natuurgebieden zijn er ook vrijwillige vuurwerkvrije zones in Utrecht. Buurtbewoners kunnen zelf afspraken met elkaar maken om geen vuurwerk af te steken in hun straat of rondom pleintjes, speeltuinen en parken. Dit wordt niet gehandhaafd door de politie, maar er is wel een mogelijkheid om raamposters op te hangen. Hierop staat duidelijk dat dit een vuurwerkvrij gebied is.

Utrecht heeft ook aan huisdieren gedacht. Voor hen zijn er posters met de tekst: ‘’Denk aan mens en dier. Niet knallen hier!’’ Deze posters zijn net als de ‘vrijwillige vuurwerkvrije zone posters’ op te halen bij de wijkbureaus in Utrecht.

Vuurwerk kopen

Vuurwerk kopen kan dit jaar op 28, 29 en 31 december. Onderstaande winkels hebben toestemming van de gemeente Utrecht gekregen om vuurwerk te verkopen:

–        Intratuin Utrecht Koningsdal                       Koningsweg 87

–        Snuffeldump Gennissen                                 Amsterdamsestraatweg 953

–        Intratuin Leidsche Rijn                                  Utrechtseweg 12

–        MRD Fireworks / Zena                                   Boteyken 353

–        Donadoni                                                           Strijkviertel 46D

–        XL Vuurwerk De Meern                                 Stijkviertel 74

Geen centrale vuurwerkshow

Utrecht heeft dit jaar geen centrale vuurwerkshow, ondanks dat de gemeenteraad hier erg op aandrong. Het College van B&W denkt dat een centrale vuurwerkshow geen invloed heeft op de overlast in de stad, terwijl de kosten van een vuurwerkshow erg hoog zijn.

Volgend jaar vindt er waarschijnlijk wel een centrale vuurwerkshow plaats tijdens de jaarwisseling. De meerderheid van de gemeenteraad stemde voor dit plan. Zij moeten nog wel zoeken naar een geschikte locatie en een manier om de show te financieren.

Overlast

De gemeente Utrecht heeft tijdens de jaarwisseling een speciaal vuurwerkteam. Op basis van signalen, meldingen en politie-informatie, gaan zij de stad in. Zij kunnen niet overal direct naartoe. De gemeente Utrecht roept dan ook op om opnieuw een melding van overlast te maken wanneer dit blijft voortduren.

Vuurwerkoverlast kan worden gemeld via de website van de gemeente Utrecht: https://www.utrecht.nl/

Daarnaast kunt u bellen en whatsappen als u vuurwerkoverlast ervaart.

U kunt bellen naar:

  •        112 bij verdachte en gevaarlijke situaties
  •        0900-8844 bij verdenking illegale opslag vuurwerk
  •        14 030 bij overlast binnen en buiten afsteektijden
  •        14 030 bij vernieling of rommel
  •        0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem

U kunt een Whatsapp sturen naar:

06 – 24 92 76 65

Afval

Rond de jaarwisseling hanteert de gemeente Utrecht gewijzigde ophaaldagen voor afval. Dit kunt u controleren via ‘https://www.mijnafvalwijzer.nl/‘. Hier ziet u ook wanneer uw kerstboom wordt opgehaald.

Om de straten mooi en schoon te houden start de gemeente Utrecht een actie: Nieuwjaarsvegen. Via ‘http://www.supportervanschoon.nl/’ kunt u zichzelf aanmelden om op 1 januari om 12 uur uw eigen straat schoon te vegen.