UTRECHT – Ook Nederland profiteert van de vluchtelingencrisis. Dit vertelt Joke Kaviaar, activiste van Anarchistische Antideportatie Groep Utrecht (AAGU), in een alternatief verkiezingsdebat in de Kargadoor aan de Oudegracht.

“Waarom wordt de oorzaak van de vluchtelingencrisis niet besproken tijdens de verkiezingen?”, luidt de eerste vraag na afloop van de presentaties. “Ik denk dat het niet besproken wordt doordat de wapenproductie die door de crisis goed loopt belangrijk is voor onze economie”, antwoordt Kaviaar. “En als politici zouden praten over dit probleem zouden ze moeten erkennen dat we dit moeten stoppen. Echter kunnen ze dit niet stoppen en gaan ze het ook niet stoppen.”

Culturele Zondag nodigt Utrechters uit om zich te laten horen in het thema Uitgesproken Utrecht. Onder andere debatten, bijeenkomsten en presentaties staan hiervoor op het programma. Zo ook een alternatief verkiezingsdebat dat door Critical Collective afgelopen zondag georganiseerd werd in het Kargadoor. Critical Collective is een organisatie die zich inzet voor de opbouw van een meer rechtvaardige wereld.

Bij dit debat ligt de focus op kwesties waar de politiek en media niet over praten. Om drie uur ’s middags worden geïnteresseerde ontvangen. Door het prachtige lenteweer wordt er maar een handje vol mensen verwacht. Tot de verbazing van de sprekers blijkt de zaal redelijk goed gevuld te zijn.

Langzaam nemen de geïnteresseerden plaats in de Grote Zaal. De ruimte is echter vrij klein en de meeste gordijnen zijn dicht waardoor het licht gedimd wordt. Op elke stoel in het zaaltje ligt een kleine folder over een bus tour langs het detentiecentrum in Soesterberg en in Rotterdam. De spreker die zich vooral bezig houdt met het migratiebeleid van Nederland wordt als eerste geïntroduceerd.

Joke Kaviaar begint haar presentatie over de vluchtelingencrisis. Zo somt ze op hoe Europese landen omgaan met vluchtelingen. “In Griekenland bevriezen mensen in kampen, Bulgarije jaagt op de vluchtelingen en Hongarije zet ze vast.” Als laatste van het rijtje wordt ook het Nederlandse vluchtelingenbeleid besproken. Er worden regelmatig mensen uitgezet naar onveilige landen zoals Irak. Voordat dit gebeurd worden deze vluchtelingen vaak opgesloten in één van de detentiecentra bij Rotterdam, Schiphol en Soesterberg (Kamp Zeist). Belachelijk vindt Kaviaar het dat hier niet over gepraat wordt tijdens de verkiezingsdebatten.

Een ander onderwerp waar ze over spreekt is het wapenbeleid van Europa. Ze vertelt dat de Europese defensie en veiligheidsindustrie flink profiteren van de vluchtelingencrisis. Zo leveren ze onder andere wapens in delen waar de meeste vluchtelingen vandaan komen en profiteren deze Europese wapenproducenten van de militarisering van de grenzen van Europa. Dit is voordelig voor de Europese economie. De EU wordt dan ook bekritiseerd voor haar veiligheidsbeleid en in het bijzonder de lopende militarisering, door de VN organisaties die vluchtelingen ondersteunen.

De tweede spreker is Chris de Ploeg, freelance journalist en auteur van onder andere ‘Ukraine in the Crossfire’. Terwijl ook de laatste gordijnen dicht worden gedaan wordt de beamer aangezet en verschijnt er een PowerPoint presentatie op het scherm achter Chris. Hij vertelt vooral over de relatie tussen het Westen en Rusland. Daarnaast besteedt hij ook aandacht aan belastingontwijking in Nederland en de lening van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aan Oekraïne.

Na een aantal vragen over de wapenhandel wordt er de vraag gesteld wat we aan al deze problemen kunnen doen? Kaviaar antwoordt dat je mensen op de hoogte moet stellen. “Daarnaast kan je direct actie ondernemen door deel te nemen aan acties die georganiseerd worden, zoals een demonstratie of de bus tour langs detentiecentrum Soesterberg.”