Wat begon als een onschuldige grap, een T-shirt met Bas Smit zijn hoofd erop, is uiteindelijk uitgegroeid tot de financiering van een nieuw aquarium voor het Prinses Maxima Centrum. Afgelopen maandag werd het aquarium door Bas Smit zelf en zijn vrouw Nicolette van Dam officieel geopend.

Begin deze week werd de ontvangsthal van het Princes Maxima Centrum verhult in feestelijke versieringen. Blauwe, witte en oranje ballonnen kleurden de hal, maar vooral het grote versierde aquarium direct naast de ingang trok de aandacht. Het aquarium, wat nu nog afgezet was door een wit lint, had al een groep mensen en kinderen om zich heen verzameld. Vanaf een afstandje probeerden zij te zien hoe de nieuwste bewoners van het PMC eruit zagen, al voor ze officieel aangekondigd werden.

Afgelopen zomer werd Bas Smit in een klap bekend. Normaal gesproken waren de spotlights op zijn vrouw, presentatrice Nicolette van Dam gericht, maar na een grapje van het online platform RUGMAG werden de rollen omgedraaid. Bas Smit die zich op Instagram profileerde als ‘grapjesmaker’ werd nu ineens zelf onderwerp van een grap. RUGMAG drukte namelijk zijn lachende hoofd op een T-shirt wat verkocht werd op hun site. Nadat rapper Lil Kleine met het T-shirt op sociale media verscheen, ontplofte de verkoop van het shirt en bracht het in totaal 200.000 euro op. Bas Smit besloot het hele bedrag aan het nieuwe Princes Maxima Centrum te schenken. Hiervan bouwde het centrum een aquarium en werden nieuwe speeltoestellen en leesboeken gefinancierd.

Rond twaalf uur verplaatste de menigte zich van het aquarium naar het geïmproviseerde podium waar Bas Smit zijn speech begon. Kinderen zitten op grote zitzakken die rond het podium zijn neergelegd en de rest van de ruimte is gevuld met afwachtende ouders en ziekenhuispersoneel. Smit begint door eerst alle kopers van het shirt te bedanken en vervolgens uit te leggen hoe de hele actie tot stand is gekomen. “Het is eigenlijk een beetje een uit de hand gelopen grap”, vertelt hij. “Een vriend van mij bij RUMAG besloot voor de lol mijn hoofd af te drukken op een T-shirt met zijn nieuwe printer. Ze deelden het op sociale media en mensen reageerden vervolgens dat ze het T-shirt echt wilden hebben”, legt hij uit. “Ik vond het te ver gaan om geld te verdienen met mijn eigen hoofd, dus ik zei dat ze het shirt mochten verkopen, maar alleen als de opbrengst naar een goed doel zou gaan.”

Intussen zijn naast Bas Smit en zijn vrouw twee kinderen komen staan. Sameo en Ella, beiden gekoppeld aan een infuuspaal, net zoals vele andere kinderen die naar de opening zijn gekomen. Bas Smit gaat verder: “We gaan met deze shirtjes geen kanker genezen en er gaat geen geld naar onderzoek. Het draait nu écht om de ouders en de zieke kindjes.” Er valt even een korte stilte waarin bas naar de twee kinderen naast hem kijkt en hij gaat weer verder. “We willen die ongelooflijke kutperiode zo draaglijk mogelijk maken voor de kids. Nee, natuurlijk worden ze er niet beter van. Maar we willen dat ouders en kinderen tijdens zo’n moeilijke periode ook plezier kunnen beleven.” En met dat gezegd te hebben wend hij zich tot de twee kinderen. Met zijn vieren lopen ze naar het aquarium, gevolgd door alle toeschouwers.

Sameo en Ella mogen samen met Smit het aquarium openen. Er komt een gigantische schaar tevoorschijn die het drietal samen stevig vastpakt om het lint rond het aquarium door te knippen. Onder luid applaus van het publiek valt het lint op de grond waarmee het aquarium officieel geopend is. Nadat Smit samen met een ander meisje nog een laatste kreeft in het kleurrijke aquarium laat, wil iedereen om de beurt even komen kijken. De feestelijke opening is dan misschien aan zijn einde gekomen, maar tijd genoeg, want door Bas Smit zijn T-shirt actie kunnen de kinderen vanaf nu dagelijks het aquarium bewonderen.