De gemeente Utrecht en schoolbesturen SPO Utrecht, KSU, PCOU Willibrord willen dit jaar alle scholen in de stad aardgasvrij maken. Op twintig scholen wordt onderzocht hoe de gebouwen aardgasvrij kunnen worden. De gemeente vindt dat de uitstoot van CO₂ moet worden teruggedrongen. Door de scholen aardgasvrij te maken, hopen ze dat de stad klimaatneutraal wordt. Het onderzoek start deze maand nog en duurt tot april. De gemeente heeft een selectie gemaakt die vertegenwoordigend is voor alle Utrechtse basisscholen. De scholen zijn gekozen op basis van de oppervlakte, het bouwjaar en het type gebouw.

Het onderzoek moet veel informatie opleveren over hoe het hele onderwijs aardgasvrij kan zijn. In het onderzoek staan de vragen centraal over de maatregelen en oplossingen die geschikt zijn voor scholen van bijvoorbeeld 20 tot 50 jaar oud. Ook zijn er vragen over welke duurzame energiebronnen gebruikt kunnen worden en welke investeringen gemaakt moeten worden, dit meldt de gemeente op hun site.

SPO Utrecht is het bestuur van 36 scholen in de regio en heeft het onderzoek opgestart. Ze hopen dat er op een verantwoorde wijze van het gas wordt afgestapt. Daarnaast laat SPO Utrecht weten dat scholen een voorbeeld kunnen zijn in wijken waar mensen wonen. De financiering wordt gedaan door RVO Topsector Energie, een overheidsorganisatie die zich bezighoudt met duurzame maatregelen. Ook de gemeente helpt met de financiering.

De gemeente Utrecht vindt het realiseren van goede, gezonde en duurzame scholen erg belangrijk. Hierbij houdt de gemeente het ‘Meerjarenperspectief Onderwijshuisvesting 2016-2025’. Daarin staat onder andere een aantal punten over het bouwen aan een gezonde toekomst.

Eerdere pilot

Utrechtse basisscholen zijn niet de eerste scholen die aardgasvrij worden. In juli 2018 riep minister Ollongren van Binnenlandse Zaken gemeenten en basisscholen op om mee te doen aan de pilot om scholen aardgasvrij te maken. Op die oproep hadden 92 basisscholen gereageerd, maar slechts elf konden daaraan meedoen.

De overheid had toen 3,5 miljoen euro beschikbaar voor de scholen. Elk schoolgebouw kreeg 350 duizend euro. Bij die elf geselecteerde scholen zat de Utrechtse basisschool ‘de Regenboog’. Die school was uitgekozen, omdat het gebouw is gebouwd in de jaren ‘60. PCOU Willibrord is het schoolbestuur van ‘de Regenboog’ en werkt nu ook mee aan het project om scholen aardgasvrij te maken.