Iedereen weet dat er al jaren oorlog is in Syrië en Irak, maar veel mensen zijn zich niet bewust van de rol van Nederland in deze oorlog. Daarom werd op maandag 17 december in Tivoli Vredenburg de lezing “Onze langeafstandsoorlog met Syrië en Irak” georganiseerd.

In de zaal Cloud Nine, die op enkele stoelen na helemaal vol zat, spraken deze avond vijf mensen over onze langeafstandsoorlog, ook wel Remote Warfare genoemd, met Syrië en Irak. Allemaal spraken ze vanuit een andere invalshoek. De avond werd geopend door Jolle Demmers, professor aan de Universiteit Utrecht en mede-oprichter van Centre of Conflict Studies. Daarna kwam Lauren Gould aan het woord, universitair docent Conflict Studies. Zij stelde de vraag: “ben jij in oorlog?” waarop de zaal verdeeld antwoordde. De gemiddelde Nederlander zegt niet in oorlog te zijn. Daarbij refereren zij aan de Tweede Wereldoorlog. Nederland is sinds 2014 onderdeel van de anti-ISIS coalitie, samen met onder andere de initiatiefnemer de Verenigde Staten, Frankrijk, België en Groot-Brittannië. Meer dan 25 miljoen euro van ons belastinggeld is geheim besteed aan meer dan twintig gewapende groeperingen in Syrië. Daardoor is Nederland niet alleen betrokken bij een oorlog, nee, Nederland is betrokken bij een geheime oorlog die onzichtbaar moest blijven voor de buitenwereld.

Na Lauren Gould kwam Maike Awater, conflictonderzoeker van Airwars, aan het woord. “Wij vinden het belangrijk om de namen te achterhalen van burgerslachtoffers die zijn gevallen tijdens een luchtaanval”, aldus Maike Awater. “Van de 7.285 burgerslachtoffers, zijn er maar 1.124 bevestigd door de coalitie.” Op de site van Airwars kan je in een schema zien waar luchtaanvallen hebben plaatsgevonden, waarbij burgerslachtoffers om het leven zijn gekomen. 

Van de 7.285 burgerslachtoffers, zijn er maar 1.124 bevestigd door de coalitie.

Vervolgens werd met mensenrechtenadvocate Liesbeth Zegveld gesproken over een zaak waarin zij twee slachtoffers van een luchtaanval vertegenwoordigt en met journaliste Eva Huson, die woont en werkt in Irak. Zij schrijft achtergrondverhalen over de oorlog in Irak voor de Groene Amsterdammer.

Jolle Demmers in gesprek met de sprekers
Foto: Lotte Croné

Nadat iedereen haar verhaal had verteld, werden er meerdere vragen gesteld door Jolle Demmers waar alle sprekers antwoord op konden geven en daarmee een klein debat begonnen. Daarna kreeg de zaal ook de gelegenheid om vragen te stellen, waarna de avond tot een einde kwam.