De leerlingen van het Stellingwerf college uit Oosterwolde zijn helemaal naar Utrecht gereisd om deel te nemen aan verschillende filmworkshops.

De leerlingen kunnen kiezen uit de volgende workshops: camera, montage, sound design, production design, scenario, stunts en filmmuziek. Naast deze ‘off-set’ workshops is er ook een grote workshop ‘on set’. Hier kunnen de leerlingen ervaren hoe een set eruitziet. De leerlingen mogen twee ‘off set’ workshops kiezen, iedereen krijgt grote de ‘on set’ workshop. De ‘on set’ workshop is met een grotere groep leerlingen. Blik op de Set wordt speciaal georganiseerd voor scholieren om hen een kijkje in de wereld van film te geven.

Het is ontzettend druk en chaotisch in de schouwburg. Dat kan mede komen door de masterclass van Martin Koolhoven, een bekende regisseur. Voor deze masterclass konden geïnteresseerden zich opgeven, dit is niet bedoeld voor de leerlingen. Alles loopt door elkaar heen, scholen die komen voor workshops, films die gedraaid worden en masterclasses.

Door alle chaos heen zijn de workshops. Er zijn verschillende plekken in de schouwburg waar de workshops gegeven worden. Bij de workshop production design zijn meisjes bezig met het maken van een collage. Ze leren hoe de productie bedacht wordt en door middel van verschillende plaatjes uit bladen te knippen en alles op één groot blad te plakken, komen ze op ideeën voor de productie. Het lijkt erop dat ze het erg naar hun zin hebben!

De leerlingen die de montage workshop doen, zitten achter een computer verschillende filmpjes te bewerken en krijgen tips en tricks over de fijne kneepjes van het vak. ‘We moeten zo wel door.’ zegt Ninelotte tegen de begeleider die de montage workshop geeft. Ze moeten dus even doorwerken. Het scenario schrijven wordt gedaan in een klein kamertje waar we niet naar binnen kunnen, omdat ze te druk bezig zijn. In een wat grotere zaal wordt de workshop ‘stunts’ gegeven. Dit ziet er spectaculair uit. De leerlingen moeten zelf doen alsof ze iemand slaan. De cameraman laat zien hoe zo’n nep gevecht gefilmd wordt en op welke manieren dit allemaal kan. Hij legt uit dat de camerahoek- en beweging heel erg belangrijk zijn voor een vechtscène. Verder laat hij ook zien hoe je het beste de beweging kan doen om de klap of schop het meest realistisch naar voren te laten komen. De meneer legt alles ontzettend leuk uit en het beeld van zijn camera is te zien op de achtergrond. De leerlingen hangen allemaal aan zijn lip.

Op een andere verdieping wordt er verteld over camera’s. Er wordt aan de hand van fragmenten laten zien op welke manieren je kunt filmen en welke trucjes hierachter zitten. Je hebt ontzettend veel technieken en in elke film is er wel een techniek die het meest gebruikt wordt. Er zit een echte cameraman bij die alles uitlegt. Bij elke workshop zijn echte profs aanwezig, dit zorgt ervoor dat de leerlingen al meteen de aandacht erbij hebben. Zij hebben met bekende acteurs gewerkt en nu komen ze dingen uitleggen aan henzelf!

Bij de ‘on set’ workshop, is het drukker dan bij de andere workshops. Er is een echte set nagebouwd, met camera’s, geluidsmannen en licht. Het is net echt en de leerlingen mogen overal aanzitten. Lieke van zestien vertelt me: ‘Het is net echt! Alsof dit binnenkort ook op tv komt…!’ De leerlingen zijn de hele productie; een paar spelen de acteurs, maar de leerlingen zijn ook regisseur, geluidsman/vrouw en cameraman/vrouw. Ze worden door de professionals begeleid en krijgen tips over hoe ze hun taak het beste kunnen uitvoeren. Doordat er geen saaie verhalen worden verteld, maar er puur praktisch uitgelegd wordt, zijn de leerlingen ontzettend enthousiast. De workshops duren twee uur in totaal en de leerlingen vertrekken daarna terug naar Oosterwolde, bomvol met nieuwe kennis over de filmwereld..