Er zijn de afgelopen weken bofbesmettingen aangetoond bij studenten uit verschillende Utrechtse studentenhuizen. Dat meldt de GGD regio Utrecht. “Bij ons hebben acht studenten zich gemeld. Van vijf daarvan is bevestigd dat ze bof hebben, bij drie is het zeer waarschijnlijk. Ze wonen verspreid over drie studentenhuizen”, vertelt Diederik Brandwagt, arts infectieziektebestrijding bij GGD regio Utrecht.

Er is vooralsnog geen link gevonden tussen de patiënten. Wel heeft er binnen de getroffen studentenhuizen besmetting van huisgenoten plaatsgevonden. Er is geen link met een studie, vereniging of activiteit in de afgelopen week.
Bofuitbraken onder studenten komen niet veel voor. Volgens Brandwagt was de laatste grote landelijke uitbraak van 2009 tot 2011, destijds in bijna alle Nederlandse studentensteden. “Eind vorig jaar was er een kleine uitbraak onder studenten in Eindhoven. Voor zover bekend heeft die zich niet verder verspreid.”

Wat is bof
Bof is een besmettelijke ziekte dat men kan krijgen door een virus. Het verspreidt zich door hoesten en niezen. De ziekte begint vaak met griepachtige verschijnselen zoals koorts of hoofdpijn. De meest kenmerkende klacht is het opzwellen van de wang en hals, vaak aan een kant van het gezicht. Iedereen kan de ziekte krijgen en er zijn geen medicijnen waar bof van geneest. Wel ontstaat er door de inentingen BMR (bof-mazelen-rodehond) een goede bescherming tegen bof. Kinderen krijgen de inenting met veertien maanden en als ze negen jaar oud zijn. Maar zelfs mensen die als kind zijn ingeënt kunnen ooit ziek worden, de klachten zijn dan wel vaak minder. De GGD adviseert studenten die niet of niet volledig zijn gevaccineerd om zich alsnog te laten vaccineren.
Niet iedereen die bof heeft wordt ziek en iemand die de ziekte al heeft gehad, kan het niet nog een keer krijgen.

Heb je klachten?
Aan mensen met klachten wordt geadviseerd om contact op te nemen met de huisarts. Eventueel kan de GGD diagnostiek worden ingezet op de diagnose te bevestigen.