De bouw van de 232 studentenwoningen op Rotsoord, vlakbij station Vaartsche Rijn, is van start gegaan. Paulus Jansen, wethouder wonen, dierenwelzijn en bouw in Utrecht, sloeg 8 december de eerste paal van de twee gebouwen in de grond.

De 232 studentenwoningen bestaan uit prefab units. Dit houdt in dat de vooraf gefabriceerde woningen eenvoudig op elkaar gestapeld kunnen worden. Dit maakt de bouw van zestien woningen per dag mogelijk.

Er worden niet alleen studentenwoningen op het oude industriegebied gebouwd. Op de begane grond is een speciale plek voor creatieve bedrijvigheid en gemeenschappelijke ruimten. Daarnaast krijgen de twee gebouwen drie gemeenschappelijke dakterrassen. Om een parkeerprobleem in dit gebied te voorkomen, is er ook gedacht aan een inpandige autogarage en fietsstalling.

Rotsoord, onderdeel van een ‘industrielandschap aan het water’ in Utrecht, is een oud industriegebied waar de watertoren en andere oude industriegebouwen beeldbepalend zijn. Ook de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, restaurant LE:EN en verschillende volkstuinen zijn hier gevestigd. Zeven oude fabrieks- en bedrijfshallen die zich in dit gebied bevinden, staan op de gemeentelijke monumentenlijst, wat inhoudt dat deze panden blijven bestaan. De gemeente Utrecht koestert de historische waarde die dit gebied met zich mee brengt. Dit blijkt onder andere uit het gebruik van een geglazuurde keramische tegel in de gevels van de twee gebouwen. Op het terrein waar de twee gebouwen komen, stond de fabriek van Westraven, een bedrijf waar bouwkeramiek en siertegels werden gemaakt.

De visie van gemeente Utrecht over Rotsoord is erop gericht dit gebied te veranderen in een culturele en creatieve hotspot. Tevens kan Rotsoord de behoefte voor meer woonvoorzieningen vervullen.

De oplevering van de twee gebouwen, Keramus genaamd, zal naar verwachting in juni 2018 plaatsvinden.