Charles Chamboné vindt vierstemmig zingen in een koor vaak lastig. Hij wil liever gewoon ‘lekker zingen’. Daarom bedacht hij de Utrechtse Meezingerij: een laagdrempelige plek voor iedereen die de liedjes ‘van toen’ wil meezingen in de kroeg. De Meezingerij begint op 27 januari in café Van Wegen in de Lange Koestraat.

De Utrechtse Meezingerij is een plek waar eenstemmige liedjes worden gezongen. Er worden vooral populaire liedjes gezongen uit de jaren 60, 70 en 80. Liedjes waarbij veel mensen zeggen: ‘Oh ja, die herken ik van vroeger!’.

Het evenement is ontstaan doordat Chamboné het vaak lastig vindt om vierstemmig te zingen en deze mening met meerderen deelt: ‘’Zelf zit ik in een smartlappenkoor. Daar wordt vaak vierstemmig gezongen. Dat kost veel tijd om te leren, maar ik wil gewoon lekker zingen. Ik weet dat er meer mensen zijn die dezelfde behoefte hebben. Ik houd van organiseren en het idee om een evenement op te starten speelde al twee jaar in mijn hoofd. In Amsterdam vindt al heel lang een soortgelijk evenement plaats waar ik ook af en toe te vinden ben. Daar zingt men uit de boeken. Dat wil ik ook in Utrecht creëren met de Utrechtse Meezingerij. Gewoon lekker meezingen onder begeleiding van een accordeon”, aldus Chamboné.

Gewoon lekker meezingen, geen gezeur of gedoe. Gewoon, hup, zingen!

Café Van Wegen is de aangewezen locatie voor de Meezingerij, omdat er tegenwoordig bijna geen kroeg te vinden is in Utrecht waar je nog mag zingen. Mensen die boven zo’n kroeg wonen kunnen dan klagen over geluidsoverlast. Chamboné is een tijd opzoek geweest naar een kroeg waar het wél kon. In zijn zoektocht sprak hij met journalist Ton van den Berg, waarbij café Van Wegen ter sprake kwam. Dit is de enige kroeg in Utrecht waar geen muziek wordt gedraaid, maar wel het Smartlappenfestival zit.

Chamboné is tegenwoordig zelf muziekboeken aan het maken. Hij maakt een bundel met zo’n honderd liedjes die gezongen gaan worden in de kroeg. Naast het muziekboek heeft Chamboné een clublied in elkaar gezet met zijn accordeonist: ‘’We willen graag een lied waarmee we kunnen inzingen aan het begin van de Utrechtse Meezingerij. Sommige koren staan voor het zingen gekke geluiden en bewegingen te maken. Ik begin veel liever met zingen, dan zit de stemming er meteen in’’, zegt Chamboné.

Er zal drie maal veertig minuten worden gezongen. Tussen de rondes door loopt Chamboné rond om geld op te halen. Daarmee hoopt hij de onkosten eruit te halen. Die bestaan uit de reiskostenvergoeding van de accordeonist die uit Abcoude komt.

De Utrechtse Meezingerij zal iedere laatste zondag van de maand tussen 16.00 en 18.30 uur in café Van Wegen in de Lange Koestraat plaatsvinden. Het doel van de Meezingerij is om volgens Chamboné maandelijks een gezellige middag te hebben. ‘’Gewoon lekker meezingen, geen gezeur of gedoe. Gewoon, hup, zingen!”, aldus Chamboné.