Elke twee weken organiseert Utrecht College Tour een interview met bekende sprekers. Deze week was Coen Swijnenberg aan de beurt, onder andere bekend van de Coen- en Sandershow. Het evenement werd gehouden in De Kargadoor, op de Oudegracht.

Het interview begint om 8 uur, maar de meeste mensen zijn iets eerder aanwezig om nog een drankje aan de bar te doen in het knusse pand van de Kargadoor. De kaartjes worden gescand en niemand minder dan de act van de avond komt gewoon door de voordeur. Coen Swijnenberg is zo lekker gewoon gebleven. Hij wordt hartelijk ontvangen en meteen mee naar beneden genomen, waar het interview gaat plaatsvinden.

Het evenement vindt plaats in de werfkelder, die vroeger werd gebruikt als opslagruimte van goederen. De mensen druppelen langzaam binnen en Coen zit al klaar. Het gesprek tussen de dames, die gaan interviewen, en Coen loopt al een beetje los. Hij krijgt vragen te horen als: ‘Lijkt het je dan niet leuk om mee te doen aan Expeditie Robinson?’ en ‘welk radiostation luister je zelf het vaakst?’. De opkomst is vrij hoog, het publiek bestaat voor meer dan de helft uit journalistiekstudenten en uiteraard veel radioliefhebbers.

Elke twee weken nodigt Utrecht College Tour een spreker uit. Het is een initiatief van Studium Generale Hogeschool Utrecht en wordt georganiseerd samen met een aantal studentenorganisaties. Het doel van de organisatie is om studenten interactief in gesprek te brengen over de levens- en carrièrelessen van inspirerende sprekers.

Klokslag 8 uur begint het interview. Utrecht College Tour begint altijd met een paar duivelse dilemma’s. ‘Met Sander terug naar 3FM of in je eentje bij Radio538 blijven?’ Waarop de zaal moet lachen en Coen spottend zegt dat het een moeilijke avond wordt. Hij kiest er toch voor om bij Radio538 blijven. Een ander dilemma was: ‘nooit meer seks of nooit meer radio maken.’ Wederom moet de zaal weer lachen en Coen kijkt het publiek hopeloos aan. De vrouw van Coen is ook aanwezig, Coen antwoordt ‘nooit meer seks, sorry schat’.

De zaal is meteen los door deze opening. Coen praat over het begin van zijn radiocarrière. Hij begon op zijn zolderkamer, met rommel van de rommelmarkt, een eigen radiostation. ‘Radio is voor mij een soort roeping geweest, dat klinkt een beetje zweverig, maar het is wel zo’.

Coen vertelt dat hij eigenlijk nooit heeft gestudeerd. ‘Ik was een lastige leerling en ik wilde maar een ding doen en dat was radio maken. Coen was pas veertien jaar toen hij achter de schermen bij een jongerenomroep werkte. Toen een van de programmamakers onverwachts uitviel mocht hij eenmalig de ochtendshow overnemen. Mijn baas zei achteraf; “ik wist helemaal niet dat je dit kon!” Vanaf dat moment heb ik mijn eigen radioprogramma gekregen.’

De sfeer in de zaal is goed, om de grappen en uitspraken wordt veel gelachen en als je rondkijkt in de zaal zie je veel mensen met een glimlach luisteren. Iedereen hangt aan Coen zijn lippen, maar het is tijd voor vragen in de zaal. Het publiek is nog een beetje schuchter en wacht even af. Maar nadat de eerste vraag is gesteld, durft de zaal wel weer. Het publiek stelt vragen zoals; ‘Wat is het verschil tussen de publieke omroep en commerciële omroep? en ‘Is jouw talent voor de radio zo gegroeid door je ervaring of zat dat er altijd al?

Na een korte vragenronde neemt de zaal een vlucht door Coen zijn carrière. Zijn eerste grote radiostation was 3FM en hij eindigde bij Radio538. Zijn overstap was drie jaar geleden landelijk nieuws. Het filmpje van het afscheid van Coen en Sander bij 3FM wordt afgespeeld, de zaal moet lachen om de teksten die de dj’s zeggen. ‘Coen en Sander weg bij 3FM, zoiets doe je toch niet! Belachelijk! Eindelijk een nieuw radiostation.’, zegt Gerard Ekdom in het filmpje. ‘Ik koester mijn 3FM-tijd in mijn hart, ik heb echt alle kansen gekregen en ik had eigenlijk niet weg moeten gaan.’ zegt Coen, waarop de interviewster zegt: ’Maar toch ben je weggegaan.’ Waarop Coen ironisch zegt: ‘Alles voor het geld toch’. De zaal moet hierom hard lachen.

Het interview is inmiddels uur bezig, Coen vertelt dat het goed bevalt bij Radio538 en hij samen met Sander zelfs weer een nieuw contract heeft getekend. Ook wordt het akkefietje met Laura Ponticorvo niet onbesproken. Want was er nou gebeurd? Laura Ponticorvo die gaat mee doen aan het programma van RTL, boxingstars. Coen en Sander hadden haar opgebeld om haar daarover te spreken. Ze begonnen het gesprek met een fragment uit de ‘Secret Garden’, een interview waar weinig diepte in zit, voornamelijk smalltalk. Laura reageerde hier nogal fel op, waarop Coen en Sander het gesprek uiteindelijk beëindigden. ‘Wat ben jij een vervelend mens, dacht ik. Wij moeten gewoon met iedereen een leuk gesprek kunnen voeren en we houden van een geintje, maar we hebben wel altijd respect voor degene die wij bellen. Maar ze ging helemaal los en noemde het zelfs online pesten, wat ik persoonlijk vrij ver vind gaan.’

Het interview nadert zijn einde en als afsluiter worden er nog vragen uit de zaal beantwoord. Niemand is meer verlegen en de vingers schieten omhoog. De vragen zijn uiteindelijk op, en het interview is ten einde. Coen krijgt een daverend applaus en het publiek verplaatst zich langzaam naar boven.

Gabriëlle (20): ‘ik vond het superleuk om naar Coen te luisteren, hij reageerde zo relaxed op alle vragen en gaf overal antwoord op.’ Max (22): ‘dit is eigenlijk de eerste keer dat ik naar de Utrecht College Tour ben geweest en ik ga over twee weken zeker weer, dan komt die hoofdredacteur van het NRC’.

Iedereen drinkt nog een biertje en praat nog even na over een geslaagde avond, veel gaan meteen naar huis want het is tentamenperiode.