Comedyhuis club verzorgt elke week een nieuwe opvoering van “showcase op zaterdag”. Met een volle zaal en enthousiast publiek was ook deze showcase weer een groot succes. Vier verschillende stand-up comedians traden zaterdag 5 januari op in de Comedyhuis Club, hartje Utrecht.

In een kleine zaal gaat de twee uur durende show om 20:30 uur van start. De zaal is voor aanvang al binnengestroomd en bomvol. Voornamelijk studenten zijn aanwezig. Met veel enthousiasme wordt er voluit gepraat en gelachen, wachtend tot de show begint. Julia (24) en Nina (22) hebben er zin in, “dit is de eerste keer voor ons, een vriend raadde het ons aan”, vertelt Nina.

Voordat de eerste stand-up comedian begint, wordt het publiek een hartelijk welkom geheten door een van de oprichters, Jurg van Ginkel, die onder andere heeft bijgedragen in het schrijversteam van The Roast of Gordon op Comedy Central. “Ontzettend leuk dat jullie er zijn, voor wie van jullie is het vandaag de eerste keer?” Een groot deel van het publiek steekt zijn hand op. “Oké dat zijn er best veel, één ding kan ik jullie beloven: het wordt een hartstikke leuke avond”, zegt Jurg. Na een introductie en het benodigde aantal grappen kondigt Jurg de eerste comedian aan: Jans Budding.

Na Jans’ opkomst is het publiek nog wat afwachtend en haar optreden begint dan ook wat stroef. Elke comedian is ongeveer een halfuur on stage. Voordat de zaal goed en wel gewend is aan Jans, is het alweer voorbij. Het lijkt erop, door de vlakke reacties, dat de humor niet helemaal aansluit op de smaak van het publiek vanavond.

Na Jans wordt alweer de volgende comedian, Wouter Monden, aangekondigd. Hij gaat de interactie met het publiek aan, door onder andere Nanne, een man uit het publiek, te vragen of hij kinderen heeft en hoe oud ze zijn. Deze interactie breekt al direct het ijs en zorgt voor een goed begin. Hij weet het publiek te laten lachen door de verhalen over zijn dochter van vijf, die hem heel de dag door vragen stelt. Na Wouter is er een pauze van zo’n twintig minuten, waarin de meesten naar de bar snellen om een biertje te halen.

Rogier (21) heeft het naar zijn zin, maar hoopt op meer vanavond: “tot nu toe vind ik het heel erg leuk, maar ik hoop meer te lachen vanavond. Het begin was wat ongemakkelijk.”

Na de drukke pauze hervat Jurg de show met de vraag hoe de pauze was en vervolgt met een aantal grappen. Vervolgens kondigt hij de één na laatste gast van de avond aan: Wouter Meijs.

Wouter is overduidelijk een van de toppunten van de avond. Het publiek schatert van het lachen en Wouter creëert zo een ontspannen sfeer. Zijn voorkomen, zijn houding en zijn grappen worden één geheel, waardoor zijn optreden hilarisch wordt gevonden. Hij is enorm awkward, en wint onder andere daarmee het publiek voor zich. Hierdoor kan hij een aantal donkere grappen maken, die geaccepteerd én gewaardeerd worden, blijkt uit het enthousiaste gepraat en gelach van het publiek.

Na het optreden van Wouter is de stemming gemoedelijk en ontspannen. Jurg kondigt vervolgens de laatste, maar zeker niet de minste, namelijk de headlinervan de avond, Adam Fields aan.

Adam komt vol energie het podium opgerend. Hij is een Britse komediant, en uit zijn energie en manier van interactie met het publiek, door hen veel vragen te stellen, straalt hij uit dat hij dit vaker heeft gedaan. Adam vraagt het publiek of het hen gaat lukken hem te volgen ondanks zijn Britse accent. Het publiek roept duidelijk “Yes!” en hij start zijn show. Hij neemt de Britten én uiteraard de Nederlanders op de hak door na te doen hoe het klinkt wanneer ze praten. Het publiek lacht hard en let ondanks dat het de laatste act is, nauwlettend op, blijkt uit de opgetogen reacties op zijn vragen en opmerkingen.

Na Fields komt Jurg voor de laatste keer op het podium. “Vertel even op je werk, bij je collega’s, vrienden en familie hoe je het vond en laat ze weten waar ze ons kunnen vinden!”, zegt hij. Hij vraagt of de avond geslaagd is, waarop het publiek met een luide “ja!” antwoordt. Het is het einde van de show, en ondanks het stroeve begin, is het uiteindelijk een succesvolle avond geweest.