"Planten kunnen niet zoals wij gezellig naar de bar gaan en een liefdespartner versieren. Zij hebben een beetje hulp nodig en daar komt Darwins Datingbureau bij kijken." aldus Nick Meijdam, staff van de Botanische Tuinen. Zij hebben elk jaar weer een nieuw thema en dit jaar is dat 'Darwins Datingbureau', over de bestuiving van planten en wat daar allemaal bij komt kijken.

Wind, water en insecten. Allemaal voorbeelden van hulpmiddelen van de bestuiving van planten. De liefde mag dan in de lucht hangen, maar planten kunnen zich niet alleen redden. De nieuwe tentoonstelling over deze ‘bemiddelaars’ is niet alleen maar bedoeld om te informeren en amuseren, maar ook om te activeren. Zo legt Meijdam ook uit: “Het is een perfect onderwerp voor de Botanische Tuinen omdat het actueel is aangezien het heel slecht gaat met insecten zoals bijen. Het leek ons goed om daar extra aandacht aan te besteden in de vorm van een jaarthema zodat mensen zich ook bewust zijn van de manieren van bestuiving die plaats vinden. In Nederland is het namelijk vooral door insecten en door wind. Die insecten staan erg onder druk en dus neemt bestuiving overal af. Dat kan niks goeds betekenen voor de planten.” Op de vraag wat ze hopen te bereiken met deze route antwoordt hij: “We hopen dat bij mensen het kwartje valt en dat ze misschien ook wel zelf wat nectarplantjes neerzetten in de tuin. Dat zou leuk zijn.”

De Botanische Tuinen is een groene, vredige oase in het Utrechtse Science Park. Schoolklassen worden rondgeleid en oudere koppels maken een wandelingetje door de tuinen. Naast de stilte die er hangt is er wel een constante zang van vogels te horen. In de tuinen staan bordjes verspreid, waarvan sommigen gaan over de tentoonstelling Darwins Datingbureau. Elk bordje is toegewijd aan een ander ‘hulpje’ in het proces van de bestuiving en zo kun je eigenlijk de hele tuin doorlopen van bordje naar bordje. De doelgroep lijkt van jong tot oud te zijn en Nick Meijdam zegt een hoop vaste bezoekers te hebben gespot die even naar het nieuwe thema zijn komen kijken.

Meijdam vertelt: “Er is gigantisch veel interessants te vertellen over dit onderwerp. De orchideeën spannen toch eigenlijk wel de kroon wat betreft bestuiving. Ze hebben namelijk een belachelijk strikte relatie met de bestuiver. De meeste planten zijn best open, daar kan alles in, maar de orchidee heeft een heel lang, dun spoor waar de bestuiving in gebeurt. In de tijd van Darwin was dit nog een puzzel want er moest dus iets in met een hele lange tong. Darwin zelf voorspelde toen dat dit een nachtvlinder zou moeten zijn met een gigantisch lange tong. En inderdaad, vijftig jaar later werd ontdekt dat dat een pijlstaartvlinder is met een tong van 30 centimeter en dat is het enige dat de orchidee kan bestuiven. Je kan je dus wel voorstellen dat dit een heel kwetsbaar systeempje is. Als de orchidee uitsterft dan gaat de vlinder waarschijnlijk dood en andersom.” Zo blijken er heel veel planten te zijn met zo’n complex verhaal.

De bedoeling was om vanaf 1 april naast de bestaande route misschien ook andere evenementen of workshops te hebben, maar dat komt er nog aan. Wel staat er voor kinderen al een speurtocht klaar, namelijk de ‘Bloemenvriendjesroute’.