Een groepje jonge kinderen rent rond het luchtkasteel voor theater Stefanus. Het is een woensdagavond en een speciale dag, de organisatoren en de vrijwilligers van het theater hebben hard gewerkt om alles voor deze dag voor elkaar te boxen. De opkomst is dan ook hoog, maar niet met de mensen die ze gehoopt hadden.

Eergisteren was het de internationale dag van de armoede, maar de bezoekers van het theater bestonden uit buren die net uit hun werk kwamen en dat was jammer volgens Erma, één van de vele vrijwilligers. Ze had begrepen dat het in de folder niet duidelijk was of de avond gratis was of niet en dat kunnen vele buurtbewoners zich niet permitteren. Er ontstond veel paniek en buren waren te verlegen zich te melden bij het theater.

Op veel verschillende dagen en plaatsen in Utrecht hebben zich activiteiten plaatsgevonden met het thema armoede, op vrijdag was er bijvoorbeeld een ‘wegwijs-wandeling’ door drie verschillende wijken. Het ZIMIHC theater Stefanus, een podium voor amateurkunst had bijvoorbeeld die bewuste woensdagavond een diner voor een prikkie bereid en de  première van de voorstelling Tikkie die werd gespeeld door jongSTUT.

Bij binnenkomst valt het meteen op dat de vrouwen van de organisatie hard werken, er hangen ballonnen in de letters ‘STUT’, buiten staat natuurlijk het luchtkasteel en vele versiersels beloven veel goeds voor deze avond. Op verschillende tafels in de hal liggen goede doelen en stichtingen met het thema armoede waar je je meteen voor kan inschrijven. Het diner is nog volop aan de gang en de buurtbewoners zijn aan het genieten van verschillende lekkernijen.

Linda Voortman houdt haar toespraak.
Foto: Mila Rozestraten

Linda Voortman, wethouder van onder andere werk en inkomen, houdt een praatje over hoe belangrijk het is om te weten hoe je moet omgaan met schulden en dat als er mensen in de zaal ideeën hebben over de aanpak van schulden in de wijk ze het haar die avond kunnen laten weten. Ze vindt het in ieder geval al heel fijn dat er zoveel mensen zijn  gekomen en is zeer benieuwd naar iedereen. Ze vraagt zich dan ook af of ze later die avond nog met verschillende bezoekers kennis mag maken.

De deur gaat open en er komt een camera binnen van Utrecht Nieuws en de gezellige sfeer verandert meteen. Joke, een vrijwilligster die naast Erma zat, knikt bedenkend ‘deze mensen zijn niet trots op hun schulden en uitkeringen, die willen helemaal geen camera’s in de buurt. Dit is precies waarom het altijd fout gaat, ze komen niet naar dit soort events omdat ze denken dat ze niet gehoord worden en daar hebben ze ook gelijk in.’ Het STUT- koor, die tijdens het diner een lied heeft gezongen over politiek, voegt daar nog aan toe in hun tekst ‘Ik heb op u gestemd en nu sta ik in mijn hemd.’

‘Ik heb op u gestemd nu sta ik in mijn hemd.’

De zaal wordt voller en de deuren van de theaterzaal gaan open. Sarah, een bewoonster uit de wijk, lacht. Ze is blij om te zien dat deze avond georganiseerd wordt door sterke vrouwen, moeders ook nog. Een groot feest ontbreekt nog, vindt ze, om te laten zien dat niemand alleen is. Juist om te vieren dat iedereen steun heeft aan elkaar in de wijk. Zo kan er ook makkelijker over het moeilijke onderwerp geld gepraat worden, hoopt ze.

‘Niemand is alleen.’

STUT, een theatergezelschap waar amateurspelers over maatschappelijk onderwerpen spelen en waar ze ook hun eigen verhalen in verwerken, speelt die avond over geld en armoede onder jongeren met hun voorstelling ‘Tikkie’. Linde, de regisseuse van het stuk, houdt nog  een kort praatje over de tot stand komst van het stuk. Ze is heel blij dat de armoedecoaltie heeft kunnen zorgen voor deze avond en het toneelstuk en is heel blij met de betrokken jongeren die in de voorstelling spelen. Want geld en volwassen worden gaat hand in hand.

De voorstelling Tikkie begint.
Foto: Mila Rozestraten

Tot slot gaat het licht uit en beginnen er geluiden van kassa’s, pinautomaten en munten te galmen door de ruimte. De toon is  gezet, het belooft een spectaculaire voorstelling te worden waar het hele publiek stil van wordt. Na het stuk mag het publiek nog discussiëren over geld, en na een daverend applaus worden er gratis drankjes uitgedeeld en loopt iedereen langzaam terug naar de grote zaal waar een muzikant en DJ de avond afsluiten met het beloofde feestje.