Je zal het vast wel voorbij hebben zien komen. Afgelopen zaterdag won Duncan Laurence het Eurovisie Songfestival (ESF) 2019. Hij en zijn team mogen volgend jaar gastheer zijn van het ESF in Nederland. Maar welke grote stad gaat dit organiseren? Op 23 mei heeft er in het Stadhuis Raadszaal in Utrecht een vragenuur plaatsgevonden, met vragen over het organiseren van het ESF.

Met het nummer Arcade betoverde Duncan Laurence het publiek en een groot deel van Europa. Hij zong 231 jurypunten bij elkaar en won uiteindelijk met 267 punten via televoting, waarmee hij concurrent John Lundvik uit Zweden versloeg. Dankzij zijn optreden heeft Nederland er na 44 jaar weer een Songfestivalwinnaar bij. ”Nee, ik kan het niet geloven. Het was zo spannend tot aan het einde. Ik sta helemaal te trillen gewoon. Ik weet niet wat ik moet zeggen. Echt niet. Het is zo geweldig”, reageert Laurence bij NPO 1. Maandenlang was Laurence dé topfavoriet, maar omdat er ook veel kritiek op het lied Arcade kwam voelde hij dat er een enorme druk op hem lag.
Op 22 mei werd er bekend gemaakt dat de uitslag van het Songfestival is aangepast. Er was een fout gemaakt bij de puntentelling en daardoor heeft Laurence recht op meer punten, meldt de organisator European Broadcasting Union. ”Uit respect voor zowel de artiesten als de leden van de deelnemende EBU-leden, willen we de uitslag van de finale volgens de regels rectificeren. Wij bieden onze excuses aan dat deze fout niet eerder was opgemerkt”, aldus de EBU.

Niet iedereen was op de hoogte van onze overwinning zo kwam Utrechtse student Lennert Bakker er pas na twee dagen achter dat Nederland gewonnen had. ”Ik vind het leuk dat Nederland gewonnen heeft, maar omdat het vaak langdradig is vind ik het saai worden.” Bakker zou het leuk vinden als het Eurovisie Songfestival volgend jaar in Amsterdam gehouden zou worden, omdat dat de hoofdstad is die de meeste landen wel kennen.

Omdat Laurence de grote winnaar is, vindt het songfestival volgend jaar in Nederland plaats. Meerdere steden hebben inmiddels aangegeven de organisatie graag op zich te nemen. Maar wil Utrecht ook een serieuze gooi doen om het festival naar Utrecht te halen? De VVD stelt hierover één vraag: Is het college bereid om samen met onze partners in de stad en provincie een ‘bid’ uit te brengen om het ESF volgend jaar naar onze stad te halen?

Victor Everhardt, wethouder van de gemeente Utrecht vertelt dat het prachtig is dat wij na 40 jaar het ESF weer kunnen organiseren. In Utrecht heeft de Jaarbeurs aangegeven het ESF willen te organiseren. Zij zien mogelijkheden in het mobiliseren van partners en sponsors op nationaal niveau. ”Het college is enthousiast over het mogelijk organiseren van het ESF in Utrecht. Het is echter te vroeg om te weten wat een dergelijke bid gaat brengen voor de stad en organisatie. Het organiseren van zo’n groot evenement brengt veel met zich mee, waar wij eerst meer duidelijkheid over willen hebben. Het is niet vanzelfsprekend dat de gemeente Utrecht financiële mogelijkheden heeft om bij te dragen aan dit evenement”, vertelt Everhardt.

Rick van der Zweth, fractievoorzitter (PVDA), vraagt aan de wethouder of het niet handiger is dat we eerst weten hoeveel dit gaat kosten, voordat we überhaupt over een bid praten. Van der Zweth stelt daarover de volgende vraag: ”Is de wethouder het eens dat de gemeente daarbij kan bijdragen voor een minimaal aandeel?” De wethouder vertelt dat de bid wordt gedaan door de Jaarbeurs Utrecht. Die zien kansen om met partners dit te organiseren. ”Mochten er financiële consequenties komen voor de gemeentes, maken wij dit eerst overzichtelijk en dan komen wij bij het college terug”, aldus Everhardt, ook geeft de wethouder aan dat ze nog niet zeker weten of ze een bijdrage gaan leveren.

Omdat het ESF is een nationaal evenement is, is handhaving erg belangrijk. Melody Deldjou Fard, raadslid (GroenLinks), vraagt of de gemeente meer inzicht kan geven over de handhaving in de stad. Volgens Everhardt komt dit in de loop van de tijd en zorgen zij ervoor dat dit goed gaat gebeuren. Maar naast de noodzaak van handhaving, komt er nog een groot evenement: De Vuelta. Deze zal in 2020 van start gaan in Utrecht. Maarten van Heuven, raadslid (Partij van de Dieren), vraagt of wij hierdoor de mogelijkheid van het organiseren van het ESF niet aan een andere stad moeten geven. Everhardt antwoordt dat wij een grote stad zijn die dit wel aan kan, we zien een partner in onze stad: Jaarbeurs Utrecht die de kar wil gaan trekken. We zullen zien wat de uitkomsten daaruit zijn. Maar we zijn in ieder geval in staat om deze grote evenementen te organiseren.

Sander van Waveren, fractievoorzitter (CDA), stelt de volgende vraag: ”Volgens mij heeft het college een subsidiepotje voor evenementen van een paar ton beschikbaar. Klopt het dat er geen budget in de begroting hiervoor is, dus dat er altijd een raadsbesluit nodig zal zijn?” De wethouder antwoordt dat de andere partij (Jaarbeurs Utrecht) deze kar zal gaan trekken en dat daar waarschijnlijk geen raadsbesluit voor nodig zal zijn. Vervolgens klinkt de laatste vraag die wordt gesteld, door fractievoorzitter Dimitri Gilissen (VVD). ”Wanneer horen wij hier meer over?” Everhardt geeft als reactie dat het nu pas mei is en ze voor de zomer wel een eerste bericht hierover naar buiten kunnen brengen.