In november 2018 lieten verschillende grote steden in Nederland, waaronder Utrecht weten dat ze geen prioriteit stellen aan het handhaven van een boerkaverbod. Dit leverde veel discussies op. Amal van 21 jaar met een Marokkaanse afkomst, praat over haar geloof, wat ze van het verbod vindt en de discussies eromheen. Ze wilt uiteindelijk een niqaab gaan dragen, wat voor een groot deel op de boerka lijkt, alleen bij de niqaab zijn de ogen beter te zien. Amal is niet haar echte naam, want die wilt ze privé houden.

U bent gelovig, wat gelooft u precies?

´´Mijn geloof is de Islam. Ik ben hier van kinds af aan mee opgegroeid. Ik ben op jonge leeftijd al een hoofddoek gaan dragen, dit vond ik wel zwaar. Ik had hier veel vragen over, zoals waarom ik het draag. Ik ben mij hierin gaan verdiepen en daardoor vond ik rust. Ik vind steun in mijn geloof en dit leerde mij dat Allah de enige god is en Mohammed zijn profeet. Het bracht goede dingen in mij naar boven, zoals rust en kalmte die ik nooit eerder had gehad. Hoe meer ik mij verdiepte in mijn geloof, hoe meer deuren voor mij open gingen.´´

U draagt de niqaab op dit moment niet, waarom?

´´Iedereen heeft zijn eigen verhaal of reis waarom hij of zij iets niet doet of nog niet doet. Mijn verhaal is, dat ik nog niet sterk genoeg ben om een niqaab te dragen. Het vraagt veel moed en lef om de deur uit te gaan, wetend dat je veel over je heen kan krijgen. Ik ben hier nog niet sterk genoeg voor, ik ben nog te zwak. Ik draag al wel heel lang geen lange broeken meer, maar altijd een abaya, dit is een lang gewaad. Dit vind ik ook zwaar, omdat er zoveel oordelen zijn over vrouwen met een gewaad, bijvoorbeeld dat we gevaarlijk en gesloten zijn. Maar ik vind dat een vrouw meer waard is dan dit, want ondanks onze kleding zijn we ook gewoon vrouwen. Als er een vrijheid is van het dragen van een bikini, dan begrijp ik niet waarom wij geen niqaab mogen dragen over straat. Ik denk vaak, waarom beginnen mensen geen gesprek als ze het zo raar vinden, wij zijn net zoals iedereen. Door al deze dingen is de tijd voor mij nog niet rijp.´´

Ondanks onze kleding zijn we ook gewoon vrouwen

U wilt hem wel gaan dragen. Vanaf wanneer wilt u dit gaan doen en waarom?

´´Ik wil zeker de niqaab gaan dragen, maar wanneer dat weet ik nog niet. Ik probeer elke dag dichter naar mijn geloof te leven. Het is zwaar om dat te doen in een land als Nederland, waar vrijheid beperkt wordt en je zelfs in sommige bedrijven geen hoofddoek mag dragen. Hoe meer ik leer over de Islam hoe meer ik naar het hiernamaals streef. Ik zal alles doen voor mijn geloof, omdat de Islam mijn enige redding is om te overleven. Het belangrijkste is kennis opdoen over de Islam en je er in verdiepen, want de niqaab is niet zomaar een stuk doek voor de ogen. Het is een symbool naar vrijheid, de vrouw kan zich bedekken en de ogen van de mannen van zich afhouden en zo respect dwingen zonder dat ze haar lichaam laat zien, maar enkel haar ogen.´´

Bij een niqaab zijn de ogen nog duidelijk te zien, maar bij een boerka zitten ze achter een gaasje. Voor veel mensen valt dit onder hetzelfde. Omdat je de mens niet goed kunt zien, wilt de regering een boerkaverbod uit veiligheid. Wat vindt u van het boerkaverbod?

´´Nederland is een land dat over vrijheid spreekt en aangeeft dat men zich vrij moet voelen om te zijn wie hij of zij is. Er wordt over acceptaties over homo´s en lesbiennes gesproken, maar als het gaat om een vrouw met een gewaad dan geldt de regel van zijn wie je bent niet meer. Toen ik dit eenmaal doorhad, deed dit mij pijn en was ik boos. Ik ben nog steeds boos, omdat vrouwen geen vrijheid meer hebben om als zichzelf over straat te gaan. Ik blijf bij mijn standpunt over de niqaab. Wat mensen ook beweren en zeggen, de niqaab hoort bij de Islam.´´

De regering geeft aan dat veiligheid van de openbare orde voorgaat. Vindt u ook dat veiligheid van de openbare orde boven vrijheid van geloof gaat? Waarom wel of niet?

´´Ik vind het nergens op slaan. Het maakt mij niks uit hoe andere erover denken, een vrouw mag niet ontnomen worden dat ze haar niqaab niet mag dragen. De angst is er denk ik, omdat sommige mensen hier misbruik van hebben gemaakt, dit vind ik erg. Maar mensen moeten dit even loslaten en zich verplaatsen in de moslima vrouwen. Het doet mij oprecht pijn, dat zoveel vrouwen niet vrij kunnen zijn.´´

In november 2018 kwam naar buiten dat grote steden, waaronder Utrecht geen prioriteit hebben om het verbod te handhaven. Dit leidde tot flinke discussies op het internet. Er worden vooral veel negatieve uitspraken gedaan naar de Islam toe. Hoe kijkt u tegen al deze negatieve reacties aan?

´´Het doet pijn, omdat ik zelf moslim ben en de uitspraken gaan over iets waarin ik geloof en waar ik voor sta. Mensen maken vaak ook rare uitspraken over hoofddoeken en gezichtsbedekking, veel mensen begrijpen dit niet. Maar ik ben hier mee opgegroeid en ik weet niet beter. Mijn geloof is niet zomaar iets. Het is mijn enige sleutel naar het geluk en naar gelukkig zijn. Hoe meer mensen negatief zijn, hoe meer ik naar mijn geloof toe ren en mij er meer in ga verdiepen. Mijn geloof is iets waar ik nooit over zal gaan twijfelen, maar juist heel sterk in sta.´´