Na lang wachten is het dan zo ver, de Primark in Utrecht opende vandaag zijn deuren. Het filiaal is vier verdiepingen hoog en komt in het voormalige pand van de V&D. In hetzelfde gedeelte van het winkelcentrum zit ook de onlangs geopende Hudson’s Bay.

Voor de ingang van de Primark staan er veel mensen op de opening te wachten, de meeste zijn met een vriend of vriendin gekomen waarmee zij de nieuwe Primark willen bewonderen. Iedereen heeft een winkeltas in hun hand die zij bij aankomst hebben gekregen. Medewerkers van de Primark delen in blauwe t-shirts, flesjes water uit. En dankzij de echte ‘polaroid-meisjes’ worden de bezoekers met een polaroidcamera op de foto gezet. Romé was er vanochtend al vroeg bij, om als één van de eersten naar binnen te kunnen. Romé is een moeder van drie kinderen en koopt hun kleren graag bij de Primark. ‘’Het zijn echte ravotters, ze maken de kleren door het spelen zo snel vies of kapot dat ik het zonde vind om dure kleding te kopen. Een voordeel van de Primark is dat je veel kleding, voor een lage prijs kunt kopen. Dit is ideaal voor kinderen’’ aldus Romé. Ze vindt het fijn dat er nu eindelijk een Primark in Utrecht zit, zodat zij niet meer naar andere steden hoeft te reizen.

De Primark is een internationale keten waar voornamelijk kleding wordt verkocht. De Primark in Utrecht is meteen de op één na grootste Primark van Nederland, met een oppervlakte van 6336 vierkante meter. Medewerkster Karin vertelt dat het veel tijd heeft gekost om deze megagrote Primark te krijgen, zoals hij nu is. ‘’In het voormalige pand van de V&D moesten we veel verbouwen en dit kostte veel tijd” aldus Karin. Volgens deze medewerkster is het geen straf om hier te werken: ‘’Er zijn 450 medewerkers tussen de 18 en 56 jaar oud. Alle leeftijden lopen hier rond en dat maakt het zo gezellig. Het voelt als één warme familie.’’

Om 9.45 uur is het dan zo ver, het lint gaat aan de kant en de bezoekers lopen onder joelend geklap en gejuich van de medewerkers naar binnen. Zij staan daar in een lange slinger en houden allemaal een blauwe ballon met daarop ‘Primark’ vast. De bezoekers worden door het begin van de Primark geloodst en daarna slaat iedereen zijn kans, tassen worden volgegooid en mensen zijn op zoek naar de paskamers om zo niet lang in de rij hoeven te staan. Alle bezoekers lopen met een blij gezicht rond. Her en der hoor je het gebrom van mannen die met hun vrouw moeten shoppen. ”Is dit een tas?!” Vraagt een man verbaasd aan zijn vrouw. Voor directeur Kevin Tulip is het een geslaagde dag, iedereen is vrolijk en er is dan nu eindelijk een Primark in Utrecht.

Volgens Tulip was het een fantastische opening, waar veel mensen op af kwamen. ‘’Sinds de opening van de Primark, blijven de bezoekers maar binnen stromen. Ik denk dat er op dit moment wel honderden mensen binnen lopen.’’ Voor de shoppers is het passen geen probleem, de Primark bevat namelijk 72 paskamers. En lang in de rij hoef je ook niet te staan. Door het hele pand heen staan er 53 kassa’s.

Volgens Tulip was het geen probleem om aan 450 medewerkers te komen. “We hebben 1200 interviews met kandidaten gehad en uiteindelijk hebben wij de beste gekozen. Wij zijn stuk voor stuk blij met onze medewerkers.’’ Volgens Tulip stond Utrecht al lang op het lijstje voor een nieuwe vestiging. Dit komt vooral door de centrale ligging, de vele studenten en de groei die de stad doormaakt. Ook is het volgens Tulip een voordeel dat zij samen met Hudsons Bay in één pand zitten. “Bedrijven kunnen elkaar altijd versterken. Geen enkel bedrijf kan namelijk alleen werken. Ons bedrijf past naast Hudsons Bay omdat we andere marktsegmenten en doelgroepen bedienen. Onze lage prijzen zijn de troefkaart waar wij beroemd mee zijn geworden,” aldus Tulip.