In het Utrechts Stadsarchief zijn vier tentoonstellingen te zien deze kerstvakantie. Een aantal zijn niet uitsluitend in de kerstvakantie te bezoeken, maar draaien al langer. 'WinterTijd - de koude winter van '63' en 'Utrecht Spoorstad' zijn de twee nieuwe tentoonstelling. 'Utrecht op film' en 'Perkament aan stukken' zijn er al iets langer. Voor elk familielid is er wel iets leuks te vinden. En de toegang is gratis.

WinterTijd – de koude winter van ’63

Tijdens de winter van 1963 zakte het kwik tot -18 graden Celsius. Dit was het jaar dat een van de beruchtste Elfstedentocht ooit werd verreden, waarbij slechts 69 man de finish haalde. Deze koude winter had ook Utrecht in zijn greep. In het Utrechts Stadsarchief is een knusse huiskamer nagemaakt waarin te zien is wat de Utrechters in deze tijd deden. Op de beamer in de huiskamer is te zien hoe koud het die winter was en er kunnen foto’s worden bekeken van Utrecht onder een dik pak sneeuw op de tafels. Ook kunnen bezoeker er aan de eettafel oude bordspelletjes spelen, plaatjes op de LP-speler (pick-up) draaien en de krant uit die tijd lezen. In de kerstvakantie is er elke dag van 13:00 – 16:00 voor kinderen een winterse knutseltafel, waar ze onder begeleiding eigen winterlichtjes kunnen maken en een pindaketting voor de vogels in elkaar kunnen knutselen.

De tentoonstelling ‘WinterTijd – de koude winter van ’63’  is van 16 december tot en met 6 januari 2019 en de toegang is gratis.

Utrecht spoorstad

Op 6 december is het 175 jaar geleden dat de spoorlijn Amsterdam – Utrecht werd geopend. Hiermee werd Utrecht de belangrijkste spoorstad van Nederland. In de stad stond het hoofdkantoor van de NS en het spoorwegmuseum, er waren zelfs hele wijken voor spoorwegarbeiders. Het Utrechts Archief heeft ruim een kilometer aan spoorwegarchieven waaronder die van de NS. Deze tentoonstelling toont een selectie van deze archieven, samen met een aantal stukken die door het Spoorwegmuseum in bruikleen zijn gegeven. Ook kan er plaats worden genomen in de stationsbioscoop van vroeger en kunnen de foto’s, tekeningen en kaarten bekeken worden.

De tentoonstelling ‘Utrecht spoorstad’ is van 14 december tot en met 6 juli 2019 en de toegang is gratis.

Doorlopende tentoonstellingen

De tentoonstellingen ‘Utrecht op film’ en ‘Perkament in stukken’ zijn nog eventjes te zien. ‘Utrecht op film’ tot en met 27 januari, ‘Perkament in stukken’ tot en met 6 januari.

‘Utrecht op film’ laat de hoogtepunten zien uit filmcollectie van het Stadsarchief over Utrecht. Vroeger kostte zelf een film maken flink wat geld. Een filmrol kostte toentertijd een weeksalaris. De oudste film komt uit de jaren twintig en er is ook een filmband uit de Tweede Wereldoorlog te zien. De tentoonstelling beschikt meer dan vijfhonderd uur aan films van bedrijven en amateurs uit de periode 1920 – 1980.

In de tentoonstelling ‘Perkament in stukkenworden geheimen onthuld. Stukken perkament, eeuwenoude teksten en Middeleeuwse manuscripten werden in de Middeleeuwen vaak door monniken hergebruikt bij het inbinden van nieuwe boeken. Hierin zitten zitten soms de prachtige schatten en geheimen verborgen. De tentoonstelling is in samenwerking met de Universiteit Utrecht tot stand gekomen.

Het Utrechts Stadsarchief

Het Utrechts Stadsarchief zit in een bijzonder gebouw. Het was vroeger een Paulusabdij, een van de oudste benedictijnenkloosters van Nederland, dat rond 1050 werd gebouwd. Na de Reformatie werd het klooster verbouwd tot provinciaal gerechtshof. Verschillende cellen waarin de beklaagden verbleven, zijn nog steeds te zien. Het Utrechts Stadsarchief zelf, is opgericht in 1998 uit een fusie tussen het Rijksarchief van de provincie Utrecht en de Gemeentelijke Archief- en Fotodienst van Utrecht. Sinds 2008 zit het Utrechts Stadsarchief in de voormalige Paulusabdij. De archiefinstelling heeft meer dan 31 kilometer archieven.

Het Utrechts Stadsarchief is open van dinsdag tot en met vrijdag van 10:00 uur tot 17:00 uur en in het weekend van 12:30 uur tot 17:00 uur. Eerste kerstdag en Nieuwjaarsdag zijn ze gesloten. Het Stadsarchief zit in het centrum van Utrecht op de Hamburgerstraat 28.