In het Utrechts Stadsarchief zijn meerdere tentoonstellingen te zien in de kerstvakantie, de WinterTijd in het jaar ’63, Utrecht Spoorstad, Utrecht op film en Perkament aan stukken. Voor elk familielid is er wel iets leuks te vinden. En de toegang is gratis.

WinterTijd

In het jaar 1963 was de temperatuur -18 graden Celsius. In dit jaar werd de beroemde Elfstedentocht gereden, waarbij slechts 69 man de finish haalde. Deze koude winter had ook Utrecht in zijn greep. In het Utrechts Stadsarchief is een knusse huiskamer nagemaakt om te laten zien wat de Utrechters deden in deze tijd. Op de televisie in de huiskamer is te zien hoe koud die winter was en er kunnen foto’s worden bekeken van Utrecht onder een dik pak sneeuw. Ook kunnen er oude bordspelletjes gespeeld worden aan de eettafel, plaatjes worden gedraaid op de LP-speler en kan de krant worden gelezen uit die tijd. In de kerstvakantie is er elke dag van 13:00 – 16:00 een winterse knutseltafel onder begeleiding. De kinderen kunnen hun eigen winterlichtjes maken en een pindaketting voor de vogels in elkaar knutselen.

De tentoonstelling WinterTijd ’63 is van 16 december t/m 6 januari 2019 en de toegang is gratis.

Utrecht Spoorstad

Op 6 december is het 175 jaar geleden dat de spoorlijn Amsterdam – Utrecht werd geopend. Hiermee werd Utrecht ook de spoorstad van Nederland. In de stad stond het hoofdkantoor van de NS en het spoorwegmuseum, er waren zelfs hele wijken voor spoorwegarbeiders. Het Utrechts Archief heeft ruim een kilometer aan spoorwegarchieven waaronder die van de NS. In deze tentoonstelling laten ze deze stukken, samen met bruiklenen uit het Spoorwegmuseum zien in de tentoonstelling. Ook kan er plaats worden genomen in de stationsbioscoop van vroeger en kunnen de prachtige foto’s, tekeningen en kaarten bekeken worden.

De tentoonstelling Utrecht Spoorstad is van 14 december t/m 6 juli 2019 en de toegang is gratis.

Doorlopende tentoonstellingen

De tentoonstellingen ‘Utrecht op film’ en ‘Perkament in stukken’ zijn nog eventjes te zien. ‘Utrecht op film’ tot en met 27 januari, ‘Perkament in stukken’ tot en met 6 januari.

‘Utrecht op film’ laat de hoogtepunten zien uit de filmcollectie over Utrecht. Vroeger kostte zelf een film maken flink wat geld. Een filmband kostte een weeksalaris. De oudste film die aanwezig is komt uit de jaren 20 en er is ook een filmband aanwezig uit de Tweede Wereldoorlog. De tentoonstelling heeft meer dan 500 uur aan films van bedrijven en amateurs uit de periode 1920 – 1980. Het archief heeft 5 thema’s gemaakt.

De tentoonstelling ‘Perkament in stukkenworden geheimen onthuld. Stukken perkament, eeuwenoude teksten en Middeleeuwse manuscripten werden in de Middeleeuwen vaak door monniken hergebruikt bij het inbinden van nieuwe boeken. Hierin zitten zitten soms de prachtige schatten en geheimen verborgen. De tentoonstelling is in samenwerking met de Universiteit Utrecht.

Het Utrechts Stadsarchief

Het Utrechts Stadsarchief zit in een bijzonder gebouw. Het was vroeger een Paulusabdij, een van de oudste benedictijnenkloosters van Nederland, die rond 1050 werd gebouwd. Na de Reformatie werd het klooster verbouwd tot provinciaal gerechtshof. Verschillende cellen waarin de beklaagden verbleven, zijn nog steeds te zien. Het Utrechts Stadsarchief zelf, is opgericht in 1998 uit een fusie tussen het Rijksarchief in de provincie Utrecht en de Gemeentelijke Archief- en Fotodienst van Utrecht. Sinds het jaar 2008 zit het Utrechts Stadsarchief in de voormalige Paulusabdij. De archiefinstelling heeft meer dan 31 kilometer archieven.

Het Utrechts Stadsarchief is open van dinsdag tot en met vrijdag van 10:00 tot 17:00 en in het weekend van 12:30 tot 17:00. Eerste kerstdag en 1 januari zijn ze gesloten. Het Stadsarchief zit in het centrum van Utrecht op de Hamburgerstraat 28.