Het is een herfstige dinsdagavond op 23 oktober. Op het Jaarbeursplein staat de Climate Planet Wereldbol. Deze wordt volop bezocht. Voordat je de wereldbol betreedt kom je in een lange hal terecht. Daar vindt op het Circulair Pitch Podium vanavond de uitreiking van het Circulaire Compliment plaats.

De setting bevat een klein podium met een spreekgestoelte. Naast het podium zie je een statafel waar de winnaarsbeker op prijkt. Op de muren achter het podium hangen allerlei posters die te maken hebben met duurzaamheid, want het is tenslotte de Duurzame Week. Voor het publiek staan er een aantal rijen met stoelen.

Gemeente Utrecht en Stichting Duurzame Week werken samen aan een duurzame, gezonde en hernieuwbare stad. Dit jaar worden worden de lokale initiatieven van ondernemers, bedrijven en enthousiaste Utrechters uitgelicht die zich richten op circulariteit. Circulariteit gaat uit van een wereld zonder afval. In een circulaire economie wordt er gezorgd dat grondstoffen, onderdelen en producten hun waarde behouden.

De avond begint met een praatje van de presentator. Hij vertelt over de winnaarsbeker en het geldbedrag van 1500 euro wat de winnaar ontvangt. Daarna worden de genomineerden genoemd en komen ook de juryleden aan bod. De juryleden worden één voor één het podium op geroepen en krijgen de gelegenheid om zichzelf even kort voor te stellen.

De jury bestaat uit ten eerste Klaas Verschuure. Hij is namens D66 de wethouder van economische zaken, ruimtelijke ontwikkeling en circulaire economie waarvan hij de eerste wethouder is in Utrecht. Het tweede jurylid is Joost Brinkman. Hij is Director International Accounts bij Solarus Sunpower. Solarus is de uitvinder en producent van hybride zonnecollectoren die zowel warmte als elektriciteit opwekken.

Als derde en laatste jurylid Karin Thomas. Zij werkt sinds 2018 als directeur bij Think Big Act Now. Een organisatie die is onstaan bij Babbette Porcelijn, schrijfster van het boek ‘De Verborgen Impact’. Think Big Act Now heeft tot doel om Nederland binnen de draagkracht van de Aarde te krijgen.

De presentator praat de avond op een leuke, spontane manier aan elkaar. De genomineerden geven allemaal hun pitch steeds voorafgegaan door videoportretten. Deze videoportretten zijn gemaakt om het initiatief van de genomineerden te presenteren, want online kon op de initiatieven gestemd worden. Door de video een ‘like’ te geven werd er op het initiatief gestemd. Het publiek is erg geïnteresseerd en luistert geboeid naar alle pitches. Op elke pitch wordt gereageerd met een luid applaus. Na elke pitch stelt de jury een scherpe vraag.

De eerste pitch is van Circulair Cycling en gaat over hoe zij van gebruikte materialen racefietsen maken. De tweede pitch is van Community & Voedsel Surplus, zij proberen bedrijven te vinden die hun overgebleven voedsel doneren aan sociale organisaties. De derde pitch is van Bar Le Duc, zij hebben als eerste en enige frisdrankproducent een fles die voor 100% gemaakt is van gerecycled plastic. De vierde pitch is van het Hof van Cartesius. Zij laten zien dat circulair bouwen kan en daarmee een groen voorbeeld zijn voor de rest van ons land.  De vijfde en tevens laatste pitch is van Krijg de Kleertjes. Kinderkleding die niet meer past stuur je op en voor maar 2 euro krijg je een pakket met kinderkleding in de juiste maat.

De pitches worden in een rap tempo achter elkaar gehouden. Wat opvalt is dat gedurende het programma steeds meer mensen erbij komen staan. Aan het begin waren alleen alle stoelen gevuld, maar langzaamaan staan er steeds meer mensen aandachtig te luisteren. De jury kiest de winnaar op basis van een aantal factoren. De online publieksstemmen, bepaalde criteria en natuurlijk de pitch van vanavond. Tijdens het juryoverleg wordt er door de presentator een vraag aan het publiek gesteld: “Hoe breng je duurzame ideeën uit de bubbel waar ze inzitten en breng je het naar de mens?” Het publiek ging meteen hardop met elkaar van gedachten wisselen. Iedereen in het publiek deed enthousiast mee. Na een korte 2 minuutjes ging de presentator het publiek in om het antwoord op de vraag te bemachtigen. Er werd leuk gepraat tussen de mensen uit het publiek en de ideeën werden door elkaar aangevuld.

De jury komt terug en het begint nu het echt spannend te worden voor de genomineerden. De wethouder Klaas Verschuure draait er niet te lang omheen. Vanuit het publiek klinkt tromgeroffel. Dan spreekt Klaas de magische woorden uit: “En de winnaar is geworden….Krijg de Kleertjes!”. Waarna een daverend applaus volgt. Cerian van Gestel loopt het podium op en krijgt de winnaarsbeker en een bos bloemen uitgereikt. Ze geeft een kort bedankje en de blijdschap is duidelijk van haar gezicht af te lezen.

Aan Carla (52), een geïnteresseerde bezoekster, vraag ik of ze het eens is met de uitslag. Zij had liever het Hof van Cartesius zien winnen, maar vond het initiatief van Krijg de Kleertjes zeker geen onterechte winnaar. “Ik ben blij al blij dat er zoveel mooie groene initiatieven zijn in Utrecht, eigenlijk verdienen ze allemaal een beker. ”