Wie zijn de Utrechters? Wie is die man die nooit de poep van zijn hond opruimt? Wie staat er voor je in de rij in de supermarkt? En wie zingt erop los naast je in de file in de stad? Om jou een beeld te geven van ‘de Utrechter’ is er nu de rubriek ‘De Utrechter’. Met deze keer Bart Alberink, docent aan de Hogeschool Utrecht.

Hij is net klaar met de proefstudeerdag van de studie journalistiek en al op weg naar de HideOut. Gelukkig kan Bart Alberink nog wat tijd vrij maken voor een klein interviewtje, want ik ben toch nieuwsgierig naar het verhaal van deze oorspronkelijke Twentenaar.

'Utrecht is wel echt mijn stad geworden.'

Ook al is hij geboren en getogen in Twente, toch besluit Bart Alberink in 1992 in Utrecht te studeren. Inmiddels woont hij al langer in Utrecht dan dat hij ooit in het oosten heeft gewoond. ‘Utrecht is wel echt mijn stad geworden. Ik heb hier twee kinderen gekregen, ik werk hier al 20 jaar. Mijn hele sociale leven speelt zich hier af. Dit is echt het centrum van wie ik ben geworden’ vertelt hij opgetogen.

'Utrecht heeft nog iets dorps.'

Toch ziet hij zichzelf niet als een echte Utrechter. ‘Ik denk dat je dan in Utrecht geboren moet zijn. Ik blijf toch FC Twente supporter en wordt ook nooit FC Utrecht supporter’. Gelijk voegt hij er nog aan toe dat hij zich wel erg betrokken voelt bij wat er in Utrecht gebeurt en dat hij niet zou willen verhuizen naar een andere grote stad, zoals Amsterdam. ‘Utrecht heeft nog iets dorps. Als je van je fiets sodemietert is er altijd wel een bekende die langskomt en je er weer opzet’.

Bart Alberink lijkt enthousiast over zijn woonplaats en vertelt met een trotse uitstraling: ‘Utrecht is waar ik woon. Waar mijn leven zich afspeelt. Waar mijn kinderen naar school gaan. Waar ik werk. Waar ik me betrokken bij voel. In dat opzicht is Utrecht wel heel belangrijk’.