Wie zijn de Utrechters? Wie is die man die nooit de poep van zijn hond opruimt? Wie staat er voor je in de rij in de supermarkt? En wie zingt erop los naast je in de file in de stad? Om jou een beeld te geven van ‘de Utrechter’ is er nu de rubriek ‘De Utrechter’. Met deze keer de twintigjarige Lisa Marie Lehner, student aan de Hogeschool Utrecht.

Op donderdagmiddag zit Lisa Marie te wachten op haar bus op de Uithof. Ze is druk bezig met haar telefoon. Ik besluit haar aan te spreken, want wie is zij? Wat is haar verhaal? Al snel kom ik erachter dat ze niet uit Nederland komt, want zodra ik haar aanspreek, antwoordt ze “English please?”.

Het eerste wat Lisa aan mij vraagt is: “Are you a journalism student?”. Ik moet hier om lachen, want blijkbaar straal ik dit uit. Vrij snel hierna vertelt Lisa Marie dat ze uit Oostenrijk komt, maar dat ze hier in Utrecht Creative Business studeert. In haar vrije tijd is ze fotograve.

Zoals bekend is het in Utrecht een hele klus om een studentenkamer te krijgen. Maar hoe is dit voor een buitenlandse student? Lisa marie woonde een tijdje in Vianen met huisgenoten die fulltimebaan hadden. Ze had hier weinig aansluiting, dus besloot ze op zoek te gaan naar iets anders. Inmiddels is ze verhuist naar een studentenhuis in Overvecht. Hier is Lisa Marie erg enthousiast over. “I’m so happy that I’m finally living with people who are studying too.”

Nu Lisa Marie in de Utrecht zelf woont, zal ze de stad steeds beter leren kennen. Wat Utrecht voor haar speciaal maakt, is dat het een hele creatieve en multiculturele stad is. Daarnaast is het voor buitenlandse studenten makkelijk om aansluiting te krijgen bij andere studenten. “For foreigners it’s very hard to blend in, but in Utrecht it was easier because it’s such a nice city for students,” vertelt de studente.

Lisa Marie heeft niet veel aan te merken op de stad. Maar als ze voor één dag de burgemeester zou mogen zijn, zou ze festivals goedkoper maken. “I would make the festivals more ‘student friendly’.” Op dit moment zijn dit soort evenementen veel te duur, volgens haar. Daarnaast zou ze het Nederlandse systeem voor buitenlandse studenten makkelijker willen maken. Naar haar mening is het traject om een ov-chipkaart of een Nederlandse bankpas aan te vragen is veel te lang voor een buitenlandse student.