1 op de 7 kinderen is te zwaar. (misschien twee keer dezelfde zin achter elkaar een beetje overbodig?) Dit is een reden voor de organisatie Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) om samen met gemeenten, bedrijven, scholen en ouders de week voor de gezonde jeugd te organiseren.

Willem-Alexander trapt de week voor de gezonde jeugd op 8 maart 2019 af in de Werkspoorkathedraal in Utrecht. Doel van de week: de jeugd stimuleren om een gezonde levensstijl aan te nemen zodat ze fysiek, psychisch en sociaal beter uitgerust zijn voor de toekomst. Bekend is dat de jeugd de laatste jaren veel minder is gaan bewegen. Ze besteden bijvoorbeeld meer tijd aan gamen of netflixen op de bank. Dit is niet per definitie slecht, maar te lang is niet goed, zegt Prof. dr. Erik Scherder. Dit resulteert in een jeugd waar meer overgewicht is dan voorheen.

De directeur van JOGG, Marjon Bachra, maakt zich zorgen om deze kwestie. Overgewicht is één ding, maar er zijn natuurlijk ook nog de risico’s die het overgewicht met zich mee brengt. Zo zegt Bachra: “De kans op allerlei ziektes, zoals hart -en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker en diabetes wordt groter.’’

Deze week vindt plaats van 11 tot en met 15 maart 2019