Door heel Nederland komen de politieke partijen samen om de uitslag van de Provinciale Staten te kijken. Voor Groen Links is dit De Winkel van Sinkel aan de Oudegracht. Het belooft een goede avond voor de partij te worden. Dit weten de mensen alleen nog niet als zij de deuren van de zaal aan de Oudegracht binnenstappen.

De zaal is groen verlicht en overal staan mensen die een drankje drinken. Midden in de zaal hangt een groot scherm waar de live-uitzending van de NOS te volgen is. Aan de statafels staan mensen rustig te praten en af en toe hoor je luid gelach.

Tien minuten voordat de stembussen sluiten komt er een vrouw het podium op gelopen om een kleine introductie te geven van de avond. Ze laat de aanslag van maandag 18 maart dan ook niet links liggen. “Hoop zal altijd winnen van haat.” zegt ze. Daarna vraagt ze om een moment van stilte. Het is muisstil in de zaal. Niemand zegt iets. Op de achtergrond is de keuken te horen die dingen laten vallen en hard pratend met elkaar overlegt. Het moment van stilte wordt afgesloten met een applaus.

 

Eerste winsten

 Er valt wat te vieren in Zuid-Holland. Het scherm dat centraal in de ruimte hangt laat zien dat Groen Links een paar zetels omhooggaat. Mensen klappen en juichen. Dit is de eerste exitpoll maar mensen reageren al uitbundig. Na de uitslag gaan mensen weer verder met hun gesprekken. Het is afwachten op de volgende exitpoll.

Noord-Brabant is als tweede aan de beurt. Groen Links is niet de grootste in de provincie. Dat laat de pret echter niet bedrukken. De zaal viert elke overwinning. Het is pas echt feest bij Gelderland. Daar blijken de zetels te zijn verdubbeld. In de zaal zijn vreugdekreten te horen. Mensen klappen luid en omhelzen elkaar.

Volgens de exitpoll van Ipsos is de coalitie zijn meerderheid in de eerste kamer kwijt. Daarnaast gaan Groen Links erop vooruit. “Gefeliciteerd, wat een winst al.” zegt iemand terwijl hij de ander op zijn schouder slaat. Ze proosten met hun bier. De lach is bijna niet meer van hun gezicht af te krijgen.

 

Speeches

Terwijl het wachten op de volgende exitpoll is aangebroken betreedt Paul Rosenmüller het podium. Hij was tot 2002 fractievoorzitter van Groen Links. Hij noemt deze avond, tot zover, de derde overwinning van de partij op rij. Daarbij laat hij Forum voor Democratie niet buiten beeld. “Wij waren verbinders, wij zijn verbinders en wij blijven verbinders. Wij zeggen gefeliciteerd tegen Forum voor Democratie.” Daarnaast bedankt hij alle vrijwilligers voor de inzet die zij hebben geleverd voor de campagne. Alle mensen klappen krachtig en er wordt gejoeld.

De eerste Utrechtse gemeente is bekend, Renswoude. Groen Links stijgt hier maar nauwelijks. Op het scherm is dit te zien, alleen is hier geen reactie op. Mensen letten op dit moment niet echt op het scherm. Even later geeft iemand een speculatie die als muziek in de oren van de mensen klinkt. “In veel gemeenten gaan we er fors op vooruit. In sommige zijn de zetels wel bijna verdrievoudigd.” De vreugde is dan ook te horen. Mensen juichen en er springt zelfs iemand in de lucht.

Een tijd lang gebeurt er niks. Bij de NOS zijn de speeches te zien van de landelijke lijsttrekkers. Het is dan ook een kwestie van tijd voordat Jesse Klaver in Utrecht zijn speech mag geven. Hij staat, net als alle andere sprekers van die avond, even stil bij het drama dat een paar dagen eerder heeft plaatsgevonden. Hij lijkt tot dusver erg tevreden met de resultaten. “Groen Links heeft een geweldig resultaat neer gezet. Het lijkt erop dat wij zijn verdubbeld in de eerste kamer.” Daarna haalt hij ook de andere winnaar aan van de avond. Vanuit de zaal komt een negatief geluid. Klaver haalt dat onderuit. “In een gezonde democratie past het dat we iedere overwinnaar feliciteren, en dat doe ik vanavond.”