Op de Neude komt dit jaar, voor de derde keer op rij, geen ijsbaan. De laatste keer dat er een schaatsbaan lag, was tijdens de feestdagen in 2015 en in het begin van 2016. Voorgaande jaren waren er al moeilijkheden in het organiseren van de ijsbaan. Dit jaar kan de organisator Theo Burger wederom geen ijsbaan realiseren, omdat hij het te druk heeft met zijn horecazaken.

De ijsbaan werd een aantal jaren georganiseerd door Theo Burger, eigenaar van Café de Beurs op de Neude. Het enorme familie-evenement genaamd Winter Plaza midden in Utrecht was voorheen een vast onderdeel van de december festiviteiten waar jaarlijks circa 15 duizend bezoekers op afkwamen. De ijsbaan was van 4 december 2015 tot 3 januari 2016 op de Neude voor het laatst te bezoeken. Het was een overdekte ijsbaan met een Biergarten ernaast. Theo Burger heeft het dit jaar te druk met zijn horecazaken om genoeg tijd in de organisatie van de ijsbaan te steken.

Het is voor Burger niet altijd makkelijk geweest om het evenement te organiseren. In het verleden hebben zich de nodige problemen voorgedaan. In 2011 heette het project nog ‘Neude on Ice’. De ijsbaan was toen niet-overdekt en het geheel draaide verlies. In 2012 was er, wederom door een initiatief van Theo Burger, weer een ijsbaan. Het jaar daarop werd het schaatsevenement op het laatste moment afgezegd. Dit kwam omdat de ijsmachine 15 decibel meer geluid produceerde dan wettelijk is toegestaan. Daarnaast was er in 2013 ook onvoldoende stroomtoevoer op Neude. In 2014 ging de ijsbaan niet door, omdat er door de organisatie werd gezegd dat werken met een aggregaat erg duur en te lawaaierig is. Het is niet duidelijk of deze verschillende problemen het dit jaar ook onmogelijk maken om het evenement te organiseren. Theo Burger heeft laten weten dat het dit jaar simpelweg niet uitkomt omdat hij het te druk heeft met zijn horecazaken.

Daarentegen zijn er genoeg andere partijen die Utrecht in de wintersferen brengen. Het Spoorwegmuseum bouwt jaarlijks een ijsbaan voor het Winter Station evenement dat dit jaar begint op 22 december en duurt tot en met 6 januari 2019. De schaatsbaan van het Spoorwegmuseum wordt dit jaar zelfs uitgebreid. Er komt een extra lus en in het midden bevindt zich een grote stoomlocomotief. Door de extra lus zal er plek zijn voor maar liefst driehonderd schaatsers op de ijsbaan. De ijsbaan heeft dit jaar een oppervlakte van 700 vierkante meter.

Verder is dit jaar de tweede editie van het Knus Winterfestival. Knus Utrecht bestaat uit zeven winterse markten, die verspreid door de binnenstad plaatsvinden. Hierbij krijgen ook  bekende Utrechtse markten een winters tintje. Daarnaast zijn er ook verschillende optredens in huiskamers. Hier kunnen bezoekers, bij mensen thuis, van muziek, theater en literatuur genieten. Op straat is ook vermaak in de vorm van zangkoren en  straattheateracts. Het Knus Winterfestival vindt plaats op 14, 15 en 16 december. Kijk voor meer informatie op: knusutrecht.nl. Kinderen kunnen dit jaar terecht bij Kerstival in Museum Catharijneconvent. In het museum zijn er van 22 december tot 6 januari diverse activiteiten, zoals verschillende voorstellingen, kerstknutselen, knikkerbaan bouwen en een poppenkast en de kinderkaravaan van Circus Snor. De winterse sferen zijn in Utrecht dit jaar, zonder de ijsbaan op Neude, toch genoeg aanwezig.