UTRECHT – Koningsdag is een traditie die bij vrijwel alle Nederlanders met de paplepel is ingegoten. Maar hoe ervaart iemand die niet uit Nederland komt, totaal niet bekend is met deze traditie en nog niet heel lang in Nederland woont, deze feestdag?

Khaled Alhouz is geboren en getogen in Syrië en woont nu sinds tweeënhalf jaar in Nederland. Hij studeert architectuur aan de Technische Universiteit in Delft. Vorig jaar vierde Khaled voor het eerst Koningsdag in het centrum van Utrecht, een dag die in zijn thuisland helemaal niet vanzelfsprekend is. Sterker nog, in zijn land was er geen sprake van feest vieren, blij of trots zijn op je land, zoals wij Nederlanders dat zijn op deze dag. Khaled werd gezocht en moest vluchten.

“Ik heb hetzelfde verhaal als vrijwel alle andere jongeren uit Syrië”, zegt hij. “Ik studeerde architectuur aan de Universiteit van Kalamoon en werkte sinds ik tiener was in het restaurant van mijn familie. Ik was gelukkig, had werk en een studie die ik volgde, maar ik ben gevlucht vanwege het regime in Syrië. Doordat ik voor vrijheid en democratie demonstreerde, werd ik gezocht.” Khaled vluchtte naar Nederland en woont nu met zijn familie in Maarssen.

Voordat je hier bent komen wonen, wist je dat in Nederland deze feestdag bestond?
“Eigenlijk niet nee. Ik wist dat er in de Europese koninkrijken iets gedaan werd, maar niet specifiek wat. Daarnaast wist ik ook vrij weinig over Nederland zelf, dus ook niet over jullie feestdag.”

Maar nu woon je hier tweeënhalf jaar, ben je er inmiddels achter gekomen waarom we dit vieren?
“Ja, ik weet dat het gevierd wordt omdat op die dag de koning jarig is en dat het traditie is dat iedereen oranje kleding draagt. Maar waarom de kleur oranje, dat weet ik niet precies…”

Vorig jaar heb je het gevierd, wat heb je gedaan?
“Ik ben samen met mijn vriendin naar de markt geweest in Utrecht Centrum. We hebben het niet heel laat gemaakt, maar we hebben gewoon wat rondgelopen. Zo hebben we ook mensen ontmoet, dat was erg leuk. Oh ja, ik probeerde nog mijn oude telefoon te verkopen, maar dat was meer voor de grap. Dat is helaas niet gelukt.”

Hoe heb je die dag ervaren?
“Heel leuk, ik vind het leuk dat het gevierd wordt. Het leukste en hetgeen wat mij het meest bij is gebleven van die dag, was de ouderwetse manier van verkopen. Het doet me denken aan vroeger en het simpele.”

Zo leuk dat je dit jaar weer op de markt te vinden bent?
“Misschien, ik heb niet heel veel tijd dit keer, maar als ik tijd heb dan ga ik denk ik wel weer even kijken.”