We hebben er al een poosje aan kunnen wennen: de 700-jarige iconische Utrechtse Domtoren in de steigers. Omdat het slijtageproces van de kerktoren de afgelopen jaren sneller is verlopen dan gedacht, is de restauratie noodzakelijk. Medio januari begon de bouw van de steigers aan de Domtoren, en dan vanaf de zomer zal het zover zijn dat de hele toren in de steigers staat. Het is nog niet duidelijk hoe lang de toren precies volledig in de steigers moet blijven, maar de restauratie duurt in totaal zo’n vijf jaar. De meningen van de bezoekers over hoe de toren er straks uit komt te zien verschillen.

De zon schijnt, de binnenstad is gezellig druk, en zoals altijd staan er bezoekers naar de toren te kijken. Het lijkt het publiek niet te deren dat de steigers al flink ver omhoog lopen. Een man met een petje en zonnebril maakt met zijn camera foto’s van een vrouw die met haar armen wijd onder de toren staat te poseren. Het uurwerk van de toren glinstert nog mooi in de zon. Niet voor lang meer, want ook het uurwerk wordt tijdelijk verwijderd om hersteld te worden. “Ik vind het niet erg.” zegt Interieurarchitectuur student Laura. Zij zit met een boek bij een van de bomen op het Domplein. “Het is gewoon nodig dat het gebeurt, en dan maakt het mij echt niet uit of ik niks meer van een klok kan zien of niet.” Ze reageert lachend als haar gevraagd wordt of ze het niet een klein beetje jammer vindt van het mooie beeld in de stad. “Nee, echt niet. Niet als je er een mooi onderhouden toren aan overhoudt. Maar dat krijg je als je een architectuurstudent aanspreekt.”

Een vrouw uit Assen met een camera die een foto maakt van de toren reageert minder begripvol: “Ik vind het best wel jammer. Ik weet ook niet zo goed waarom ze niet gewoon stukje voor stukje kunnen doen, in plaats van de hele toren met steigers te omringen. Liever dat het dan wat langer duurt, maar dat we stukjes van de toren toch nog kunnen zien.”

Toch is er nog iets anders positiefs aan de restauratie. De steigeromloop op de spits van de toren komt ruim drie meter boven de top van de trans uit. En omdat de Domtoren de gehele restauratieperiode open blijft voor rondleidingen, kun je dus hoger dan ooit op de toren staan. Er worden ook speciale activiteiten georganiseerd rondom de restauratie. Bijvoorbeeld schoolbezoeken op de bouwplaats, een meet & greet met de architect en speciale activiteiten tijdens bijvoorbeeld de Dag van de Architectuur.

Ook nu terwijl de toren al een flink stuk bedekt is met steigers, maar straks al helemaal, wanneer hij volledig in de steigers staat, geeft de Domtoren dus nog steeds meer dan voldoende reden tot bezoek.