UTRECHT – Door de moeilijke formatie van het nieuwe kabinet wordt GroenLinks door heel Nederland aangekeken. De ene doet kritisch en de andere doet het juist weer hoopvol. Maar hoe zit dit met de jongerenafdeling van GroenLinks, DWARS? Wat doet de jongerenpartij eigenlijk nu GroenLinks druk bezig is met de formatie?

“Ik vind dat wij blij moeten zijn dat GroenLinks niet mee is gegaan in de vorming, we moeten te veel inleveren” zegt DWARS-bestuurslid Fabian van Hal. De 20-jarige bestuurslid uit Brabant zit nu al zo’n drie jaar bij de jongerenpartij van GroenLinks. Nu hij landelijk bestuurslid is geworden is hij overal te vinden, ook in Utrecht, om DWARS in goede banen te leiden.

Waarom heb je gekozen om bij een jongeren partij te gaan?

Ik kom oorspronkelijk uit een klein dorpje in buurt van Breda waar zo’n drie-en-een-half jaar geleden ophef was of er vluchtelingen in onze buurt mochten komen. Dit werd afgewezen door de gemeente. Ik heb een petitie gestart voor de vluchtelingen en dit werkte. De vluchtelingen mochten blijven en ik ben me ervan bewust geworden dat je met politiek echt invloed uit kan oefenen op je omgeving. Ik begon rustig bij de fractie van de gemeenteraad en nu ben ik dus bestuurslid van DWARS.

Wat doe je zoal als Bestuurslid?

Ik ben landelijk bestuurslid Organisatie en Leden. Ik heb eigenlijk twee soorten taken, intern en extern. Extern is ledenwerving, ik zorg voor nieuwe leden. Ik ga naar verschillende meet-ups waar GroenLinks ook aanwezig is om zo leden te werven. Ook gaan we langs mbo-scholen, Hogescholen en Universiteiten in heel Nederland.

En wat is het interne deel?
Het interne deel is Ledenbinding, om de leden die wij hebben met elkaar te verbinden, dat iedereen het naar zijn zin heeft en natuurlijk dat iedereen het leuk blijft vinden in de partij. We zorgen voor verschillende ledenavonden waar leden elkaar beter kunnen laten kennen.

Je studeert politicologie aan de universiteit en je wilt rechten studeren. Hoe kan je dit combineren met je functie als bestuurslid?

“Als ik heel eerlijk ben is dit best een lastige opgave. Ik moet als bestuurslid 20 uur per week beschikbaar zijn voro DWARS. Dus je kan wel raden dat school hieronder leidt. Ik heb wel mijn BSA kunnen halen maar daarom ben ik ook vanaf 1 juli geen bestuurslid meer maar ik blijf wel lid van DWARS hoor”.

Wat doet een jongerenafdeling van een partij?

Wij doen als partij twee dingen, onze leden kennis laten maken met politiek. We geven verschillende lezingen en trainingen, laatst hebben we debat training gedaan. Het principe is eigenlijk dat wij onze leden klaarstomen om later ook de politiek in te kunnen.

Daarnaast brengen wij onze partij in beeld, laten vaak ons gezicht zien en vragen natuurlijk jongeren om op ons te stemmen.

Mag iedereen lid worden? Zit er een leeftijdsgrens aan?
Je mag altijd lid worden, graag zelfs, iedereen is altijd welkom maakt niet uit wat je voor studie doet of wat je van politiek weet. Wel zit er een leeftijdsgrens aan van 14 tot 27 jaar, als je ouder bent dan 27 kan je altijd lid worden van GroenLinks zelf.

Hoe worden besluiten genomen bij DWARS?
Wij hebben drie keer per jaar een bestuursvergadering waar je je eigen mening laat gelden. Publieke meningen worden meestal wel meegenomen. Als je toch ergens niet mee eens bent kan je een motie indienen en dan wordt daarop gestemd. Win jij de meeste stemmen wordt het plan geschrapt.
Ben je het met alle standpunten van GroenLinks eens?
Nee maar dit kan natuurlijk ook niet, ik vind bijvoorbeeld het koningshuis afschaffen een te grote stap idee. Misschien de privileges wegnemen van het koningshuis maar echt afschaffen vind ik niet kunnen. Ook sommige quota’s als de vrouwen quota vind ik soms te ver gaan.

Wat is jouw mening over de moeizame formatie?
Ik vind dat wij blij moeten zijn dat GroenLinks niet mee is gegaan in de vorming, we moeten te veel inleveren. Omdat er niet in werd gegaan op de immigratievraagstukken. Ik hoop dat we een midden links cabinet gaan zien.
In het algemeen verliezen politieke partijen leden, merk je hier ook wat van in jouw partij? En zo ja hoe kan je dit verklaren?
Absoluut niet, sinds oktober zijn wij meer dan verdubbeld met leden. We hadden in oktober nog 1400 leden en nu al 3300 als het niet meer is. Ook GroenLinks groeit nog door hoor.

Het populisme in de politiek is sterk in opkomst. Wat vind jij hier persoonlijk van?
Echte populisme als de PVV is echt erg, die erg anti Islam en anti Europa zijn. Ik denk dat we meer moeten kijken op de positieve dingen dan naar de negatieve dingen. Want Europa is zeker iets goeds en niet zo slecht als populisten afbeelden. Het is jammer dat populisme bestaat maar er is zeker ook veel tegen geluid om het populisme te verslaan.