Het is moeilijk om niet in de verleiding te komen om ongezond te leven. Zeker als er overal om je heen fastfood ketens beschikbaar zijn, of zelfs broodjes frikandel in de kantine van school. Sporten is ook iets dat motivatie vergt. Gezonde keuzes maken is wellicht makkelijker als er een sportschool bij je om de hoek zit en de kantine alleen nog maar gezonde opties verkoopt. Een deel van deze verantwoordelijkheden liggen bij de gemeente en politici die kunnen beslissen om gezondheid van de burger te stimuleren. Vandaag nemen we een kijkje naar hoe de lokale politiek in Utrecht dit doet.

De gezondheidszorg speelt uiteraard een grote rol in de politiek, lokaal of landelijk, maar de algemene gezondheid van de Utrechter niet zozeer. Hiervan zijn dingen zoals sportgelegenheden en rookvrije ruimtes een goed voorbeeld. Niet alle partijen in de gemeente Utrecht hebben hier een publiek beleid voor. De ChristenUnie wel. Suzanne van Putten, fractiesecretaris van ChristenUnie Utrecht, wilde graag een paar van onze vragen beantwoorden.

V: “Hoe is jullie gezondheidsbeleid geweest in het verleden in Utrecht? Zijn jullie echt actief bezig geweest met de gezondheid van de gemiddelde Utrecht? En zo ja, kunt u daar voorbeelden van noemen?”

A: “Gezondheid is een groot woord dat over veel portefeuilles verdeeld is. Maar, ja, daar zijn wij zeker mee bezig geweest. Wij hebben ons in de vorige raadsperiode bijvoorbeeld ingezet voor de hoeveelheid gymlokalen bij een aantal Utrechtse basisscholen. Omdat er tekorten waren, konden kinderen niet voldoende sporten. Ook zetten wij ons toen in om Utrechtse speeltuinen rookvrij te maken. En in het verleden heeft de ChristenUnie zich hard gemaakt voor de manier waarop de luchtkwaliteit wordt gemeten. Daardoor meet de gemeente Utrecht nu met de strengere Europese normen (advieswaarden van de World Health Organization). En dan vorige maand nog, toen organiseerde de ChristenUnie een raadsinformatiebijeenkomst over geestelijke gezondheidszorg voor studenten: toename van burn-outs en wachtlijsten bij studentenpsychologen hebben onze aandacht, want bij gezondheid moeten we ook zeker denken aan geestelijke gezondheid. ”

V: “Hoe ligt dat in de toekomst? Wat zijn de plannen qua gezondheidsbeleid?”

A: “Wij vinden breedtesport die toegankelijk is voor alle Utrechters belangrijk. We letten al een tijdje, en blijven dat ook doen, op de groei van de stad en of deze gepaard gaat met groei aan sportvoorzieningen. We zijn een echte ‘fietspartij’, dus we zijn nog steeds hard bezig om te zorgen dat er genoeg fietsenstallingen, fietspaden en fietsroutes zijn. Zo blijven mensen fietsen in plaats van dat ze de bus of de auto pakken. De ChristenUnie in Utrecht neemt deel aan een coalitie en in het coalitieakkoord kun je ook allerlei maatregelen vinden die wij de komende jaren samen met GroenLinks en D66 zullen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan gezondheidspacten met sportscholen, artsen, scholen en horeca.”

De vraag is nog een beetje: werkt dit alles? Ziet de Utrechter resultaat van het beleid van grote partijen in Utrecht zoals ChristenUnie? Wij vroegen bewoonster Janneke Hanenburg om haar ervaring.

V: “Hoe zou jij jouw eigen gezondheid beoordelen op een schaal van één tot tien sinds je in Utrecht woont?”

A: “Een acht. Er zijn veel restaurants en in de stad wonen zorgt er wel voor dat je vaker uit eten gaat en een drankje en een hapje buiten de deur doet. Wat meestal weer wat minder gezond is. Maar er zijn veel activiteiten op loop en fiets afstand waardoor je lichamelijk meer beweging hebt. Auto rijden wordt sowieso niet makkelijk gemaakt in de stad wat ik een positief punt vind.”

V: “Is er genoeg mogelijkheid voor jou om te sporten in de stad?”

A: “Sportscholen zijn niks voor mij, dus daar maak ik geen gebruik van. Er zijn genoeg buiten sport clubs. Denk aan hardloop groepjes, roeivereniging etc. Ook de rolschaatsavond door de stad heen moedigt je aan tot sporten.”

V: “Wordt gezond eten genoeg aangemoedigd?”

A: “Als je zelf kookt bepaal je natuurlijk zelf hoe gezond het is. In de Turkse buurt kan je genoeg lekker, gezond en goedkoop eten vinden! Ik heb nooit gekeken naar gezonde restaurants, dus dat zou ik niet weten. Als ik naar een restaurant ga ligt mijn prioriteit meer bij goed eten dan gezond.”

V: “Wat zou er verbeterd kunnen worden?”

A: “Ik heb eigenlijk weinig aan te merken op hoe het nu is. Veel sociale buiten activiteiten vind ik gezondheidsbevorderend op geestelijk gebied wat natuurlijk ook weer uitwerkt op lichamelijke gezondheid en in Utrecht zijn er daar genoeg van.”