Dit weekend wordt de hele binnenstad voor de tweede keer omgetoverd tot een winters paradijs. Het winterfestival Knus komt weer naar Utrecht. Vorig jaar was het zo een groot succes dat de stad en de organisatie achter Knus hebben besloten het dit jaar nog een keer te doen. Het vind plaats op 14, 15 en 16 december. Met verschillende locaties en een uitgebreid programma is heel Utrecht uitgenodigd om te genieten van verschillende kerstmarkten en huiskamers met muziek, literatuur en theater.

Knus draait om verbinding, saamhorigheid en geluk. Projectleider Anna Maria Versloot organiseert dan ook het festival om heel Utrecht met deze winterse dagen naar buiten te krijgen. Alle activiteiten, huiskamers en markten zijn buiten en Anna hoopt toch op een klein zonnetje. ‘’Aan iedere bewoner van Utrecht of omstreken: kom met je familie, gezin en vrienden dit weekend naar Utrecht om te genieten van wat het festival te bieden heeft.’’ Aldus, Versloot.

Het festival bestaat uit verschillende kerstmarkten op locaties zoals het Neude en Domplein, maar ook minder bekende pleinen in Utrecht worden in een winters jasje gestoken. Op de Mariaplaats komt er al sinds 2010 elke winter een markt waar creatievelingen hun zelfgemaakte spulletjes verkopen. Dit jaar is die markt een onderdeel van Knus geworden. Naast Knus zijn er dit jaar ook andere kerstmarkten in Utrecht te vinden.

Het festival heeft huiskamers waar verschillende optredens worden gegeven. Deze kamers zijn ontworpen en gebouwd door studenten theatre design van de HKU. Hier worden bijvoorbeeld theaterstukken en talkshows opgevoerd. Daarnaast komt er muziek en literatuur aanbod. De programmering is samengesteld in samenwerking met onder andere Café Theater Festival en Literatuurhuis.

Vorig jaar was het festival al een succes, maar waren er wat verbeter puntjes die dit jaar meegenomen zijn. Zo was het Neude vorig jaar geen bruisende plek die de organisatie dit jaar omgetoverd tot ‘chillzone’ voor jongeren. ‘’Dit jaar staat er op het Neude een zweefmolen, is er een talkshow en komt er elke avond een DJ plaatjes draaien in de Anti-koudevoetendisco.’’ Aldus, Versloot.

Wat opvalt is dat Knus veel aandacht geeft aan Utrechtse ondernemingen en nieuw talent. Hierdoor wordt het festival niet alleen bezocht door de stedelingen, maar zijn de Utrechtse ook een onderdeel tijdens het maakproces. Er is voor jong en oud ook genoeg te doen. Zo kunnen kinderen op zondagmiddag op Janskerkhof circusattributen uitproberen en komen er circusartiesten workshops geven terwijl  tegelijkertijd het wijnfestival Fonteyn plaatsvindt. Hier voegt Versloot nog aan toe: ‘’Op de Stadhuisbrug staat een hamsterrad waar je met het juiste tempo rennen een kerstplaatje kan laten afspelen, dat vind iedereen leuk, ongeacht de leeftijd.’’

Het festival is gratis te bezoeken op 14, 15 en 16 december in Utrecht. De organisatie raadt aan om lopend, met de fiets of openbaar vervoer te komen door de drukte in de binnenstad. Op www.knusutrecht.nl vind je meer informatie.