Wethouder Klaas Verschuure van Ruimtelijke Ordening is bezig met een supermarkt op Archimedeslaan 16 in Rijnsweerd. Dat blijkt uit zijn antwoorden op de vragen van GroenLinks raadslid Melody Deldjou Fard op 16 oktober. Jorrit van Wees, voorzitter van Woonbestuur Cambridgelaan, reageert verheugd op het plan: ‘’De moed voor een supermarkt op De Uithof hadden we al opgegeven, maar met de antwoorden van de wethouder hebben we voor het eerst een toezegging op papier voor een supermarkt op 5 minuten fietsen.’’

Melody Deldjou Fard maakt zich op dit moment hard voor een grotere en betaalbaardere supermarkt op de Uithof. Zij vindt dat iedereen zijn of haar dagelijkse boodschappen moet kunnen doen op de Uithof, ongeacht de grootte van je portemonnee. Dat is echter niet mogelijk. De prijzen van de huidige supermarkt, SPAR University, liggen duidelijk hoger dan in reguliere supermarkten.

De Universiteit Utrecht werkt niet mee aan een tweede supermarkt op de Uithof. Een groot deel van de panden hier is in het bezit van de Universiteit. Volgens John Roering, vestigingsmanager van SPAR University, willen zij hun ruimtes benutten als onderzoekscentra, lokalen en woningen. Hierbij is geen plek voor een uitbreiding van SPAR University of een nieuwe supermarkt.

Er is in de weekenden en de vakanties geen mens op de Uithof te vinden.

John Roering meldt ook dat de grote formules zich nooit zullen vestigen op de Uithof, omdat het gebied economisch erg onaantrekkelijk is. Iedere supermarkt moet volgens hem een omzet hebben van tweehonderdduizend euro per jaar. Door de weekenden en de vakanties is dit simpelweg onhaalbaar. ‘’Er is dan geen mens op de Uithof te vinden.’’ Aldus Roering.

Wethouder Klaas Verschuure kan dit beamen. In zijn antwoorden op Melody Deldjou Fard geeft hij aan dat het voedingsgebied van de Uithof te klein is. De bewoners zien dit ook in. Volgens het bestemmingsplan uit 2010 zouden er 2500 woningen bij worden gebouwd in de periode van 2010 tot 2020. Eind 2018 zijn er echter maar vierhonderd woningen bijgekomen. Hierdoor beschikt de Uithof nog steeds over te weinig inwoners voor een rendabele supermarkt.

Nadat het duidelijk werd voor de bewoners dat de Universiteit haar ruimtes niet wil gebruiken als supermarkt, zijn zij zich gaan focussen op Rijnsweerd. Jorrit van Wees vertelt dat hij naar alle informatie- en participatieavonden gaat over de herontwikkeling van de Archimedeslaan. Hier heeft hij gemeld dat hij én de andere bewoners van de Uithof graag een supermarkt willen op deze plek. ‘’Op de Archimedeslaan worden tweeduizend nieuwe woningen gebouwd. Wanneer hier ook een supermarkt bij komt heb je zo’n zevenduizend mensen vanuit de Uithof en Rijnsweerd die hier allemaal hun boodschappen kunnen doen. Dat lijkt ons een mooie oplossing.’’

Na de gemeenteraadsverkiezingen afgelopen jaar heeft Woonbestuur Cambridgelaan aan tafel gezeten met GroenLinks. Jorrit van Wees heeft de mensen van GroenLinks toen verteld dat SPAR University haar contract net tot 2020 had verlengd en dat de Universiteit haar ruimtes nog steeds niet wil afstaan. Hij vindt het daarom vreemd dat GroenLinks toch raadsvragen heeft gesteld aan het college. ‘’Ik snap daar niks van. Volgens mij doen ze dit voor de aandacht of om ons tevreden te stellen. De plannen zijn niet reëel en dat weten ze zelf ook hartstikke goed.’’

Toch hebben de vragen van Melody Deldjou Fard wel wat opgeleverd. Wethouder Klaas Verschuure had binnenskamers al aangegeven dat hij de plannen voor een supermarkt op Archimedeslaan 16 in Rijnsweerd wel zag zitten. In de antwoorden op de vragen van Deldjou Fard heeft hij het plan ook op papier genoemd. Hierdoor hebben de bewoners van de Uithof een toezegging op papier gekregen. Daar kunnen zij op terugvallen wanneer er niks wordt gedaan met de plannen.

Sinds de opening van de huidige supermarkt in 2001 wordt al gesproken over een andere supermarkt op de Uithof. De laatste keer dat het onderwerp duidelijk aan bod kwam was in 2012. De PvdA stelde toen raadsvragen aan het College van B&W. Jorrit van Wees meldt dat zijn voorganger, Lennart van Dorenmalen, toendertijd om tafel heeft gezeten met de Universiteitsraad en enkele onderzoekers. Hieruit kwam een plan voor een grote supermarkt die zelfs mensen uit De Bilt en Bunnik naar de Uithof moest trekken. Dit werd haalbaar geacht door het eerder genoemde bestemmingsplan uit 2010. Er zijn in 2012 erg veel plannen gemaakt en beloftes gedaan, maar doordat er geen toezeggingen zijn gedaan heeft het niets opgeleverd.