In Impakt Center for Media Culture, een kleine galerieruimte in de binnenstad van Utrecht, is van 9 februari tot 17 maart de expositie 'Truth that lies' (: 'De waarheid die liegt') te bezoeken. Deze expositie gaat over de 'post-truth'-samenleving, een samenleving vol met invloeden van nepnieuws, waarin wij volgens de makers van de tentoonstelling leven.

Ons besef van de werkelijkheid wordt gevormd door algoritmische superstructuren, zoals de zoekmachine van Google, legt Jeroen Witjes, organisator van Impakt uit. ‘We krijgen te zien wat we willen zien op het internet. Ook wordt er op internet heel veel fake news verspreid.’ Deze algoritmes en het fake news bepalen volgens de organisatoren hoe wij reageren op de werkelijkheid en dat is waar de post-truth samenleving overgaat. Impakt houdt zich sinds vorig jaar al bezig met de post-truth maatschappij en de expositie Truth that lies is de laatste aanvulling in dit programma.

De expositie bestaat uit tien kunstwerken, waaronder drie doorlopende films, vertoond op oude televisiemodellen. Ook zijn er twee boekjes en een nagemaakte krant te zien. De nagemaakte krant is een nepeditie van the New York Post, gemaakt door de kunstenaars The Yes Men. In deze nepeditie wordt de klimaatverandering aangekaart en de gevolgen die het zal hebben op New York, iets wat the New York Post volgens The Yes Men en Jeroen Witjes altijd ontkend heeft. Daarnaast zijn er nog vier kunstwerken die ingaan op het social media-gebruik en het online pesten van deze tijd.