De wedstrijd tussen FC Utrecht en Ajax is afgelopen zondag ontsiert door een zwaar incident. De ploegen troffen elkaar in de Galgenwaard voor de laatste wedstrijd van het seizoen. Kort na de 0-2 van Ajax kreeg de doelman van de Amsterdammers bier en vuurwerk naar zich toegegooid. Een 32-jarige supporter van FC Utrecht is aangehouden en zit voorlopig vast.

Scheidsrechter Dennis Higler besloot om de wedstrijd korte tijd stil te leggen. Via de stadionspeakers riep FC Utrecht supporters op te stoppen met het gooien van vuurwerk. De club kan van de KNVB een eventuele boete krijgen voor het gedrag van de supporters. In de laatste competitiewedstrijd van dit jaar won Ajax met 1-3 van de Domstedelingen.

Vlak na de 0-2 van Ajax ontstond er onvrede bij de FC Utrechtsupporters. Ajax-doelman Andre Onana werd bekogeld vanaf de Bunnikside, de harde kern van de FC Utrechtaanhang. Supporters gooiden in eerste instantie alleen met bier, maar op een gegeven moment werd er ook een vuurwerkbom op korte afstand van de keeper gegooid. Dit was aanleiding voor scheidsrechter Dennis Higler om de wedstrijd korte tijd stil te leggen. Via de stadionspeakers werd de aanhang tot de orde geroepen: ‘’Beste supporters, willen jullie hier alsjeblieft mee stoppen. Het is levensgevaarlijk, onsportief en bovenal respectloos. Stop ermee, dit is niet wat FC Utrecht wil.’’

FC Utrecht kon in samenwerking met de politie na de wedstrijd een verdachte aanhouden. Een dag voor de wedstrijd plaatste de club een video op YouTube waarin zij oproept respectvol met elkaar om te gaan op de wedstrijddag. De wedstrijden tussen de clubs is altijd beladen, zo gold er jarenlang een alcoholverbod. Dit was de eerste wedstrijd waarbij de drooglegging was opgeheven. Volgens de supportersvereniging is dit mogelijk door overleggen met de betrokken clubs, Koninklijke Nederlandse Voetbalbond, gemeente, politie en justitie.

FC Utrecht kan voor het afsteken van vuurwerk eventueel een boete krijgen. Het is verboden om voor, tijdens en na de wedstrijd vuurwerk af te steken. Dit is terug te vinden in het ‘handboek competitiezaken amateurvoetbal’. Buiten het reguliere vuurwerk zijn ook fakkels en rookpotten niet toegestaan in het stadion. Afwijken van het verbod op vuurwerk is alleen mogelijk wanneer schriftelijke ontheffing is verleend door de gemeentelijke of provinciale overheid. In 2017 kreeg FC Utrecht nog een geldboete van 5000 euro opgelegd, vanwege wanordelijkheden in het stadion. Tijdens het thuisduel tegen AZ werden er voorwerpen richting het speelveld en de spelers van AZ gegooid.  Daarnaast werd er vuurwerk afgestoken en betraden supporters na afloop van de wedstrijd massaal het veld.

In november dit jaar werd duidelijk dat de KNVB overtredingen harder wil aanpakken door dit voortaan af te doen volgens het strafrecht in samenwerking met justitie. In het verleden werd namelijk weleens door de KNVB een lokaal stadionverbod opgelegd. De KNVB wil met de clubs en het Openbaar Ministerie afspreken dat wanneer er een supporter met vuurwerk bij de poort van het stadion wordt aangehouden, dit gelijk strafrechtelijk wordt vervolgd. Daarnaast willen betrokken partijen iedereen die vuurwerk bij zich heeft direct een landelijk stadionverbod opleggen. Dit geldt uiteraard niet voor het sfeervuurwerk dat voor de wedstrijd door professionals wordt afgestoken.

Of FC Utrecht wel of geen boete krijgt moet nog duidelijk worden. Wanneer de KNVB uitspraak doet is nog niet bekent.