Het Festival voor de Europese Verkiezingen heeft donderdag 29 november plaatsgevonden in TivoliVredenburg. Het was een avond vol debat, inspiratie, ontmoetingen van jongeren en organisaties, Duitse karaoke en muziek.

Over een half jaar, op 23 mei 2019, zijn de Europese Verkiezingen. De vorige keer kwamen maar heel weinig jongeren opdagen bij de stembus. Dit is ook deels omdat mensen weinig kennis hebben over de Europese Unie en hoe het in zijn werk gaat. Dit festival is bedoeld om jongeren meer kennis te verschaffen over de Europese Unie en de Europese Verkiezingen.

De avond begon om half negen met een aftrap door presentator Rogier Elshout. Hij vertelde het publiek kort over de Europese Verkiezingen en de magere opkomst van de vorige keer. Hij wilde een impressie krijgen van wie er te gast waren in de zaal. Dit deed hij door ‘Menti’ te gebruiken, een site vergelijkbaar met Kahoot!, waar mensen kunnen meedoen in een quiz en iedereens antwoorden verschijnen op het grote scherm. De zaal zat vol met EU-liefhebbers en jongerenorganisaties.

Na Rogier Elshout kwamen er drie mannen het podium op. ‘De Kiesmannen’. Zij vertelden het publiek in hun verkiezingsshow veel over de teleurstellende getallen van de opkomst bij de Europese Verkiezingen met een sketch om uit te drukken hoe slecht het wel niet was. 18 procent was de vorige keer de opkomst. Een van de kiesmannen, Floris Rijssenbeek, werd gebeld door ‘de baas van Europa’. Toen hij na een lang gesprek terugkwam droeg Rijssenbeek een motiverend gedicht voor, waarin hij vertelde waar de Europese Unie allemaal goed voor is en waarom wij moeten stemmen.

Er volgde een voorbeschouwing, gepresenteerd door Rogier Elshout. Met wederom vragen via ‘Menti’. Er werden vragen gesteld over waar de verkiezingen over zouden moeten gaan, hoe je jongeren naar de stembus krijgt en wat mensen belangrijk en interessant vinden. Er werd een ‘catchbox’ (een zachte, vierkante microfoon) door de zaal gegooid om mensen om hun mening te vragen en waarom zij de antwoorden gaven die ze gaven op de vragen.

Er kwamen jongerenorganisaties op het podium om pitches te houden. Pitches over ‘Ben jij Europa de Baas?!’. Organisaties zoals Volt, Yvote en Aegee. De avond werd vervolgd met de viering van het Europa Festival. Mensen waren aan het borrelen in de Pandora Foyer van TivoliVredenburg, mensen konden Debatten bijwonen en er was Duitse Karaoke.

Nu is het afwachten of er een grotere opkomst is dan vorige keer. Dat op 23 mei 2019 meer dan 18 procent komt stemmen bij de Europese Verkiezingen.