De Utrechtse pleinen zullen dit jaar niet langer vol staan met feestgangers tijdens koningsdag. Op de Neude, het Stadhuisplein en het Domplein worden dit jaar hoogstwaarschijnlijk geen evenementen meer georganiseerd. De cafés die de pleinfeesten organiseren hebben aangegeven de concurrentie met supermarkten als oneerlijk te ervaren en daarnaast zouden de inkomsten van de feesten uiteindelijk niet opwegen tegen alles omtrent de organisatie. De gemeente heeft laten weten geen consessies te willen doen met als gevolg geen evenementen op de drie grote pleinen.

Om druk uit te oefenen hebben en aantal Utrechtse horecaondernemers een brief geschreven aan de gemeente. Hierin dreigden ze geen pleinfeesten meer te organiseren zolang er niets wordt gedaan aan de (door hen ondervonden) oneerlijke concurrentie met supermarkten. Waar de horecagelegenheden gebonden zijn aan strenge regelgeving omtrent alcoholverschaffing en sluitingstijden zijn supermarkten volledig vrij van voorwaarden.

Zo luidt een citaat uit de brief: “Waar de horeca en organisatoren (terecht) streng gecontroleerd en gehandhaafd worden kunnen supermarkten en particulieren ongehinderd grote hoeveelheden bier verkopen zonder enig zicht of dit aan minderjarigen en beschonken personen wordt verstrekt of doorverhandeld.”. Daarnaast geven de cafés aan een hoge druk te ervaren omtrent het organiseren van de pleinfeesten. Zo komt er aardig wat bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan EHBO, sanitaire voorzieningen en natuurlijk de muziek. Bovendien wegen de inkomsten uiteindelijk vaak niet op tegen de uitgaven.

Mocht het feest dan toch door willen gaan stellen de horecagelegenheden een aantal voorwaarden. Zo zouden supermarkten maar één alcoholische consumptie per persoon mogen verkopen. In Amsterdam geldt deze regeling al. Daarnaast willen de cafés langer open kunnen blijven. De feesten duurden voorgaande jaren tot 18:00 terwijl de ondernemers juist beweren dat de feesten rond die tijd juist op gang beginnen te komen. Zo zouden twee extra uurtjes al een verschil maken volgens de cafés.

De gemeente liet 19 februari weten niet achter de horecaondernemers te staan. De gemeente heeft aangegeven in gesprek te willen gaan met supermarkten maar niet zomaar de omzet van een ondernemer te kunnen beperken voor de omzet van een ander. Daarnaast heeft de burgemeester aangegeven geen voorstander te zijn van de latere sluitingstijden. “Twee uur langer doorgaan betekent ook later schoonmaken na Koningsdag, wat leidt tot extra nachtelijke overlast en hinder.”, meldde van Zanen in DUIC.

Er zullen op het Janskerkhof en hoogstwaarschijnlijk op de Mariaplaats wel feesten worden georganiseerd.