De gemeenteraad heeft donderdagmiddag gedebatteerd over de uitloop van de Uithoflijn. De raadsleden wilden een spoeddebat over de tramlijn, omdat ze uitleg eisten over het vermoeden dat er onterecht zo’n tien miljoen euro betaald zou zijn aan aannemer BAM. Uit de vergadering is gekomen, dat de gemeenteraad wat haar betreft, nog steeds over te weinig informatie beschikt over waarom BAM betaald is, en hier vooralsnog meer te weten over wil komen door een geheim stuk over de kosten van de Uithoflijn in te mogen zien.

In de vergadering van gistermiddag kwam naar voren dat het Utrechtse college, dat bestaat uit GroenLinks, de ChristenUnie en D66 opnieuw ontkent, dat er onterecht geld aan BAM is betaald. Ook werd er gesproken over een bepaald stuk, dat door een kostendeskundige van de Uithoflijn geschreven is. Het stuk zou uitleggen, waarvoor het geld voor BAM besteed is. De gemeenteraad heeft dit stuk nog niet in handen door allerlei juridische belemmeringen, maar er werd wel gezegd dat het stuk in handen is van de Provinciale Staten. De GroenLinks wethouder, Lot van Hooijdonk, gaf aan dat zij dit stuk zelf ook niet kent.

In het AD Utrechts Nieuwsblad van eind januari kwam naar voren dat er wellicht door de gemeente en de provincie miljoenen euro’s betaald waren aan de aannemer van de Uithoflijn, BAM, zonder dat het duidelijk was waaraan dit geld besteed is. Het geheime stuk dat geschreven is door een kostendeskundige van de Uithoflijn, was de aanleiding voor het artikel.

Aannemer en bouwer BAM ontkende, net zoals de gemeente, dat er onterechte betalingen gedaan zouden zijn. Volgens de gemeente is er verantwoording afgelegd en zouden er controles plaatsgevonden hebben. Volgens het AD kan accountant EY de jaarrekening van 2017 nog niet goedkeuren, zo lang niet duidelijk wordt wat er met de tien miljoen euro gebeurd is.

Volgens Thijs Weistra, raadslid van GroenLinks, kloppen de getallen die in de krant hebben gestaan niet. Hij zei ook dat de raad op de hoogte was van waarom de miljoenen euro’s aan de aannemer betaald zijn. Ook Jan Wijmenga, raadslid van de ChristenUnie, gaf aan, dat de extra kosten die gemaakt zijn in de aanleg van de Uithoflijn, volkomen valide zijn.

De gemeenteraad wil in ieder geval, alsnog het geheime stuk lezen. Er kan tot het stuk beschikbaar wordt gesteld voor de gemeenteraad nog niet veel gezegd worden over de “verdwenen” euro’s naar aannemer BAM, en volgende stappen, zullen dus tot dan in de lucht blijven hangen.
De gemeenteraad is het er collectief over eens, dat zij willen dat de tram zo snel mogelijk gaat rijden.

De bouw van de Uithoflijn is een stuk duurder geworden dan de bedoeling was. In januari 2018 bleek dat de bouw van de lijn tot 102 miljoen euro duurder werd dan begroot was. De totale kosten zullen oplopen tot ongeveer een half miljard euro, in plaats van de begrootte driehonderd miljoen.