Slecht nieuws voor de kamerzoekende studenten in Utrecht: de huurprijzen van studentenkamers in Utrecht zijn het afgelopen jaar met 5,7 procent gestegen. Daarmee komt de gemiddelde huurprijs uit op 431 euro, zou blijken uit het onderzoek van het online huurplatform Kamernet, waar kamers, studio’s en appartementen worden aangeboden en gezocht. Het onderzoek verscheen op het nieuwsplatform DUIC.

Voor het onderzoek van Kamernet werd data verzameld op basis van geactiveerde kamers van januari tot en met juli in dat jaar in Utrecht. De kamers hadden een oppervlakte tot en met 35m2, met een huurprijs tot en met €750,- per maand, inclusief gas, water en elektriciteit. ‘Deze informatie hebben we uit onze eigen database, waarbij we uitgebreide research hebben gedaan met informatie van alle geactiveerde kamer van januari tot en met juli’, laat Kamernet weten.

Volgens Kamernet nemen de huurprijzen van studentenkamers in Utrecht toe met gemiddeld 4,68 procent. In 2017 was de gemiddelde huurprijs voor een studentenwoning 385 euro, maar in de eerste helft van 2018 betaalde je gemiddeld 403 euro. Utrecht staat daarmee op plek twee in de ranglijst.

Het rapport van Landelijk Monitor Studentenhuisvesting laat zien dat de huurprijs van een studentenhuis in Utrecht tussen de 400 en 450 euro ligt. Het rapport ‘Landelijke Monitor Studentenhuisvesting’ gaat over studenten en hun huisvesting. In het rapport wordt er informatie gegeven over de omvang, samenstelling en verwachte ontwikkelingen van de studentenhuisvesting. Verder wordt er aandacht besteed aan de betaalbaarheid en woonwensen van studentenhuisvesting. Eind 2010 heeft Kences de eerste stappen gezet om tot het Landelijke Monitor Studentenhuisvesting rapport te komen. Het rapport is inmiddels uitgegroeid tot de nationale standaard van de cijfers over studentenhuisvesting.

De cijfers van Kamernet kloppen, aangezien de informatie van het Landelijk Monitor Studentenhuisvesting laat weten dat de gemiddelde huurprijs tussen de 400 en 450 euro ligt. Deze informatie klopt, omdat er bij het begin van het document staat dat het rapport met de grootste zorg van ABF is samengesteld. ABF is een research dienstverlening. De medewerkers van ABF-research zijn experts in gegevensverzameling, statistiek, (kwantitatief) onderzoek en softwareontwikkeling. Dit geeft aan dat de statistieken geloofwaardige en goede informatie bevatten. Hiernaast zegt Kamernet dat zij uitgebreide research hebben gedaan naar de geactiveerde kamers tussen januari en juli. Deze informatie moet kloppen, aangezien zij precies in hun database kunnen zien over hoe veel kamers zij beschikken en welke prijs deze bevatten.