Op een koude zondagmiddag zocht men in LE:EN de warmte op tijdens de nieuwjaarsreceptie van D66 Utrecht. Tijdens de receptie zijn diverse mensen aanwezig. Er lopen raadsleden rond, de lijsttrekker, Tweede Kamerleden, leden en ook geïnteresseerden. Het is precies twee maanden voor de gemeenteverkiezingen, een belangrijke dag voor de partij.

Langzaam stroomt de warme ruimte binnen. De mensen zijn netjes gekleed en pakken zijn veelvuldig te bekennen. Het geluid van geklets echoot hard in de industrieel ingerichte ruimte. De drankjes worden al ingeschonken en elke bezoeker ontvangt een gratis prosecco. Het is moeilijk om je door de ruimte heen te manoeuvreren aangezien het ontzettend vol staat, er is een grote opkomst.

Zo te zien heeft D66 aan alles gedacht, er is zelfs een kinderhoek gecreëerd in het hoekje van de ruimte. En al duurt het even voor er daadwerkelijk kinderen gaan zitten, aan het eind van het evenement hebben toch een paar daar plaatsgenomen en vliegen de papieren vliegtuigjes je om je oren. De leeftijd van de mensen is echter voornamelijk tussen de 28 en 40 jaar, met een paar uitschieters naar boven of beneden. De diversiteit qua man en vrouw is verrassend groot.

Mensen starten automatisch gesprekken met elkaar, velen zijn benieuwd wat de reden is waarom je er bent. Leden van de partij zien deze gebeurtenis als een manier om te bonden en elkaar beter te leren kennen

In gesprek met Klaas Verschuure vertelt hij dat hij straks in zijn speech de nadruk zal leggen op het strijden tegen de PVV Utrecht. ‘Zij sluiten hele groepen buiten en dat is niet de bedoeling,’ aldus Verschuure. Op de vraag hoe de lijsttrekker tegen de gemeenteverkiezingen aankijkt, vertelt hij dat hij het positief ziet, ‘we hebben er vertrouwen in.’ Het enige minpuntje is dat veel mensen nog niet weten wat ze gaan stemmen en of ze überhaupt gaan stemmen, maar daar is volgens Verschuure met campagnevoeren nog veel mee te behalen.

Nadat de mensen even met elkaar hebben kunnen kletsen en netwerken, is het tijd voor een aantal speeches. In de ruimte is ook een speciaal hok neergezet, in het groen met D66 erop. De microfoon staat al aan en klaar. De eerste die plaatsneemt in het hok is Roel Masselink, voorzitter van de afdeling. Hij opent zijn kleine toespraak met het feit dat het nog precies twee maanden is tot 21 maart, de dag van de gemeenteraadsverkiezingen. ‘D66 draagt een grote, maar mooie verantwoordelijkheid voor Utrecht en haar inwoners,’ spreekt de voorzitter met enthousiasme. ‘Of je nou studeert aan de Universiteit of aan het Mbo, dat je christen, moslim of atheïst bent. Jong of oud, homo, hetero of transgender. Wij willen kansen voor alle Utrechters,’ roept Masselink, gevolgd door een luid applaus.

Na hem is Tweede Kamerlid Pia Dijkstra aan de beurt. Samen met de aanwezigen kijkt zij even terug naar de verkiezingsuitslag van de landelijke verkiezingen. Dijkstra legt hierbij flink de nadruk dat zij hun verantwoordelijkheid hebben genomen en nu als grootste progressieve partij in het kabinet zitten. ‘2018 wordt een enorm uitdagend jaar,’ aldus Dijkstra. Ook spreekt het Tweede Kamerlid over de komst van PVV in Utrecht, en over de komst van rechts-populistische partijen in het algemeen. Ze noemt het de taak van D66 om de kiezers een duidelijk tegengeluid te bieden, ‘daar kunnen wij onze pracht uit halen.’ Tot slot benadrukt Dijkstra kort de quote van Alexander Pechtold tijdens hun recentste bijeenkomst; ‘Wij zijn denkers en doeners zonder dogma’s.’ Mensen joelen, klappen en juichen. En na een korte aansporing om flink campagne te gaan voeren, geeft Pia het woord aan Klaas Verschuure.

Met een luid applaus wordt hij verwelkomd op het kleine podiumpje in het groene hok. Hij begint zijn speech meteen met het benadrukken van het verzet tegen de PVV. ‘Ik sta pal achter de vrijheid van godsdienst, en pal achter de vrijheid van meningsuiting.’ Boos spreekt de lijsttrekker over de uitspraak van Henk van Deun, die het laatst had over het afbranden van de moskee. ‘D66 zal altijd weerwoord bieden tegen intolerantie,’ spreekt Verschuure vol passie. Na hij zijn hart heeft gelucht over de rechts-populisten in Utrecht, kijkt hij net als Dijkstra even terug op de afgelopen vier jaar. Hierna volgt een anekdote over de importantie van stimulering. ‘Zonder de stimulans van mijn ouders was ik nooit van mavo naar vwo gegaan, en ieder mens heeft die stimulans nodig.’ Duurzame energie, betaalbare woningen en het allerbeste onderwijs zijn de drie grootste wensen van de lijsttrekker, ‘en die gaan wij waar maken.’ spreekt Verschuure, gevuld met enthousiasme.