UTRECHT- Silvie Kamphuis, oud-student aan de Universiteit van Utrecht gaf gisteren haar eerste workshop ‘Levensverhaal Schrijven’ in Utrecht. Inmiddels heeft Silvie haar eigen bedrijf Oopus, schreef ze het boek ‘Gevallen helden’ samen met haar vader en heeft ze onder meer gewerkt voor het TPO Magazine. Wat waren haar beweegredenen om dit te gaan doen?

Je hebt gewerkt voor het TPO Magazine en schreef daar stukken voor ‘In ’t Wilde Weg’. Hoe ben je daar terecht gekomen?

“Toen ik terugkwam van mijn reis door Midden-Amerika, waren de reiskriebels nog steeds aanwezig dat ik samen met een vriendin ‘In ’t Wilde Weg’ ben begonnen. Dat werd een reis platform waarbij we met z’n tweeën reizigers interviewde over reisavonturen. Dat waren dan vooral de gekke dingen die op een reis fout konden gaan.”

Vertel eens, wat voor een gekke situatie is je nog bij gebleven?

“Op een gegeven moment kreeg ik via via contact bij Radio 2. Zij spraken mij aan met: ‘Wat leuk dat je hiermee bezig bent, wij hebben een programma dat heet De Waan van de Dag. Krijgen jullie ook weleens live avonturen mee?’. Toevallig was mijn vriendin op dat moment in Panama, en ik had al tegen haar gezegd dat ze het zo snel mogelijk moest laten weten als ze iets geks beleefd had. Daarna kreeg ik van haar een berichtje waarin stond: ‘Nou wat ik nu weer heb meegemaakt. Ik zat op een terrasje bij een hostel en ik werd benaderd door iemand of ik tijd had om te figureren in een film.’ Zo belandde ze op een gigantische set. Wat bleek: het was een nieuwe film met Robert de Niro. Dat was natuurlijk heel vet en ik kon dat gelijk op de radio vertellen.”

Je hebt rechten tot 2006 gestudeerd en pas in 2015 een schrijversopleiding gevolgd, wat heb je in de tussentijd gedaan?

“Ik heb inderdaad uiteindelijk van 2003 tot 2006 een bachelor rechten gedaan en daaropvolgend een master strafrecht. Daar ben ik mee gestopt en eigenlijk gewoon gaan werken, en veel verschillende baantjes gehad.”

Wanneer was dan voor jou het moment: ‘nu ga ik schrijven’?

“In 2010 besloot ik te gaan reizen en ben ik veel gaan schrijven en bloggen, dat was iets wat ik vroeger al veel deed. Ook heb ik met mijn vader het boek ‘Gevallen helden’ geschreven, wat in 2012 is uitgegeven. Mijn vader had al 15 jaar aan historisch onderzoek liggen over neergestorte vliegtuigen, ik wilde hem hier mee helpen en zodoende schreven we het boek. Zo kwam het allemaal een beetje op gang.”

Inmiddels heb je je eigen bedrijf Oopus, waar mensen een biografie kunnen laten schrijven. Daarnaast geef je ook tips en nu ook deze workshop, waarom?

“Ik denk omdat een biografie laten schrijven door iemand anders erg kostbaar is. Waardoor een heleboel mensen om die reden er niet voor kiezen. Hiermee bereik je maar een bepaalde doelgroep terwijl ik de diversiteit in de verhalen juist zo leuk vind. Daardoor kwam ik eigenlijk op het idee om de workshop te geven. Door mensen eigen verhalen te laten schrijven kom ik toch in aanraking met de verhalen en de mensen en is er geen financiële drempel. Daarnaast is schrijven een eenzaam en individueel beroep. Ik miste de interactie in mijn werk, hierdoor leek mij de workshop de perfecte aanvulling.”

Vanavond was de eerste workshop van ‘Levensverhaal Schrijven’, hoe was het?

“Heel leuk! Er waren drie mensen, een man en twee wat jongere vrouwen, het was een mooie kleine club. Heel verschillende mensen met hele verschillende verhalen wat het super interessant maakt. De workshop vond plaats in KopiSuSu, dat heb ik bewust gedaan omdat daar een ander soort publiek is wat ik dan bereik.”

Andere mensen met andere verhalen, hoe heb je dat aangepakt?

“We hebben door spelenderwijs een vragenspel gedaan waarbij de een de vraag stelt en de ander deze mag beantwoorden, hoeft niet natuurlijk. In de tussentijd houden de mensen een tijdlijn bij en een lijstje van personages met mensen die een belangrijke rol in hun leven spelen. Dit zou dan het personage in het boek kunnen worden. Aan het einde van het spel gingen we al schrijven, gewoon vrij, in de flow komen en je gedachtes op papier zetten.”

Lijkt me lastig als je nog nooit hebt geschreven…

“Nee, dat ging eigenlijk heel soepel.  Ze waren zelfs zo enthousiast dat ik te horen kreeg: ‘Wacht even, nog vijf minuutjes!’ Uiteindelijk zijn de mensen naar huis gegaan met de opdracht om in plaats van in een vorm van een dagboek te schrijven, het verhaal van de hij-zij perspectief te schrijven.”

Wat wil je dat de mensen mee krijgen?

“Ik hoop enerzijds dat mensen het gewoon leuk vonden om te doen. Maar ook dat ik ze een bruikbaar handvat mee heb gegeven om echt met een biografie aan de slag te gaan.”

En als we het over jou hebben, wat wil jij hiermee bereiken?

“Voor mijzelf? Het is een groot avontuur nu al en een hele goede leerschool. Ik doe dit vrijwillig maar ik krijg er zo veel voor terug, zo veel positieve reacties dat ik hoop dat ik het vaker kan doen.”