Het aantal nieuwe trendy café’s en restaurants rond Utrecht Centraal is met een razend tempo gegroeid. Het afgelopen jaar kwamen er op Vredenburg al meer dan tien nieuwe zaken bij. De gemeente publiceerde het nieuwe Ontwikkelingskader Horeca, wat horecaondernemers nog een extra steuntje in de rug geeft.

In het stationsgebied zijn de nieuwe restaurants en café’s dit jaar als paddestoelen uit de grond geschoten. Veel daarvan gaan mee met de laatste trends op het gebied van eten en drinken. Danel, De Utrechter en EXKi verrijken sinds afgelopen maand het Vredenburg. Ook zij bieden hun gasten duurzame, gezonde en vaak ook lokale producten aan. Jeanne Kroon, regiomanager van de Koninklijke Horeca Nederland, ziet dit als een positieve verandering: ‘Nieuwe innovatieve en creatieve concepten juichen we toe. We zien wel dat steeds meer mensen kiezen voor duurzaam eten en kiezen voor authentiek of healthy concepten. We snappen dus dat horecaondernemers daarop inspelen.’

Vorige maand publiceerde de gemeente Utrecht het nieuwe Ontwikkelingskader Horeca. Hierin staat beschreven waar nieuwe horeca mag komen, en wat voor soort horeca dit mag zijn. De gemeente wil graag dat er meer ‘trendy’ café’s en restaurants in het stationsgebied komen. Dit moet het toerisme in Utrecht stimuleren.

Kroon vertelt dat op meer plaatsen in Utrecht dezelfde ontwikkeling aan de gang is: ‘Er komen niet alleen op het Vredenburg nieuwe horecabedrijven bij. Als je kijkt naar de ontwikkelprofielen en herinrichtingsplannen, zie je ook dat er bijvoorbeeld aan de kant van de Jaarbeurs ruimte komt voor nieuwe horeca.’