De stad bruist op de avond van het jaarlijkse muziek festival: Popronde Utrecht. Vrolijke gezichten huppelen door de stad, zowel jong als oud. In cafe's, poppodia, koffiezaakjes en fietsenwinkels treden verscheiden bands op met allemaal de zelfde achterliggende gedachte: plezier maken en ervaring opdoen. Dit jaar pakt de organisatie van de popronde het groots aan met extra locaties en meer acts dan voorgaande jaren.

‘Make some noise Utrecht!’, schreeuwt een van de jongens van de rapgroep Black Acid uit Amsterdam. Zwetende lichamen gaan los op de dampende afterparty van Popronde Utrecht in het poppodium Ekko aan de Oudegracht. Black Acid is een kersvers label dat in het leven is geroepen door een groepje vrienden. Het is een trapcollectief dat bestaat uit producers, rappers, visuele artiesten en andere creatievelingen waar de muziek op de voorgrond speelt. ‘We zijn gewoon een lifestyle’, vertelt één van de rappers trots. De sound van de rapgroep is naar eigen zeggen ‘Alternatieve harde rap met punk in de mix’. Deze eigenzinnige mix verhoogt de temperatuur in de zaal en er ontstaat een stevige moshpit op de liedjes Dit Is Je Eigen Schuld en Anne Maré.

Popronde is een festival dat ieder najaar door heel Nederland rondreist. Zeker 40 steden verwelkomen popronde met open armen, van het noorden tot het zuiden. Bijna geen stad blijft meer veilig. Popronde geeft nog niet zo bekende bandjes de kans om ervaring op te doen en naamsbekendheid te krijgen. Op die manier is de popronde een springplank naar een muzikale carrière. In Utrecht spelen er op 30 verschillende plekken opkomende bandjes. Alle genres worden vertegenwoordigd; van ruige garagerock, tot liefelijke singersongwriter gitaarspel, tot hiphop.

Op de avond van 12 oktober vult de stad zich met tal van muziekliefhebbers, met het blokkenschema op zak haasten ze zich van hot naar her om de persoonlijke favorieten te bewonderen. Zo trapt de band Dekota als een van de eersten af in Het Gegeven Paard. Het staat zo vol dat een biertje halen aan de bar een hele opgave is. De band, bestaande uit 4 dames, laat het publiek zwieren op hun melodieën. Een mengelmoes van dromerige pop en Indie rock. Het publiek heeft een primeurtje te pakken deze avond: Dekota sluit namelijk af met een nieuwe single. Hoe snel de zaal vol stroomde, stroomt het ook weer leeg na het laatste nummer. Iedereen moet immers weer verder naar de volgende performance.

In café België hangt een totaal andere sfeer. Je wordt in je gezicht geslagen door Mexican Surf nadat je bent weggedroomd bij Dakota. Mexican Surf is een stevige garagerock band uit Oss. De frontman van de band blijft niet stil staan en springt en klautert enthousiast door het publiek. De ene toeschouwer waardeert het meer dan de ander maar wat zorgt deze band zorgt voor een enorme energie in de tent. In de kleine ruimte wordt er zelfs een mini moshpit gehouden, niemand kan stil blijven staan. Je moet bewegen op de muziek van deze jongens.

Na deze wilde show is het tijd voor de band met een iets wat eigenaardige naam; Korfbal. Nee, het is geen grap. De indie-garagerock band speelt vanavond in Ekko en is veelbelovend doordat de band door 3voor12, Oor en Never Mind The Hype als aanstormend talent zijn uitgeroepen. Er hangt een goede vibe in de zaal, zo vindt Jaap van der Velde gitarist van Korfbal ook: ‘Mensen zijn energiek, we hebben onwijs veel lol gehad tijdens dit optreden’.

En zo komen we steeds dichter bij het einde van de avond. Student Jordi Holterman blikt terug op de avond: ‘Ik vind het echt te gek dat bands zo de kans krijgen om op zoveel verschillende plekken te spelen. Goede zaak dat je gratis en voor niets je gewoon van het ene naar het andere café toe kan. Ik ben helemaal losgegaan tijdens verschillende acts vanavond’.

‘Dit is sowieso de grootste Popronde Utrecht tot nog toe. We hebben dit jaar vijf extra podia meer dan de voorgaande jaren en voor het eerst een Hip Hop podium. Het is een hele geslaagde avond!’

Organisator Janna Albada is in ieder geval blij met de opkomst dit jaar, Albada vertelt: ‘Dit is sowieso de grootste Popronde Utrecht tot nog toe. We hebben dit jaar vijf podia meer dan de voorgaande jaren en voor het eerst een hiphop-podium. Hip-hop is een genre in Nederland die als maar populairder wordt en ook veel publiek trekt, daarom hebben we er voor gekozen om de rappers een groot podium te geven in Tivoli. Het is een hele geslaagde avond!’