In de nieuwste film van regisseur Guillermo del Toro, 'The Shape of Water' wordt vertelt hoe een stom meisje verliefd wordt op een zeemonster. Het verhaal speelt zich af in 1963 in Amerika tijdens de Koude Oorlog. Elisa, een schoonmaakster in een geheim overheidslab, bouwt een bijzondere band op met het amfibische wezen dat hier vastgehouden wordt. Samen met haar homoseksuele buurman, Afro-Amerikaanse collega en een Russische spion probeert ze het monster te bevrijden.

De film snijdt vele genres aan, oorlog, spionage, actie, horror en geeft ook bijna het gevoel van een folklore. Een film die je af en toe laat gruwelen, laat lachen maar ook vol vertedering naar het scherm doet kijken.

In het begin had ik mijn twijfels bij de bijzonder romance die in beeld wordt gebracht tussen mens en wezen. Deze werd in eerste instantie erg snel opgebouwd en ik was bang dat dit onnatuurlijk of ongeloofwaardig zou overkomen naar mate het verhaal voortgaat. Maar het tegendeel gebeurt, als blijkt dat Elisa’s liefde niet gebaseerd is op nieuwsgierigheid maar op herkenning. De herkenning van het anders zijn. Elisa die zichzelf als incompleet ziet door haar onvermogen om te praten, ziet in het wezen wat zij zelf voelt. Onbegrip en eenzaamheid.

De andere kracht van de film is de manier waarop deze is vormgegeven. Alles klopt tot in detail. De keuze van de tijdsperiode die in alles perfect is uitgevoerd. De voorkeur van Elisa voor Jazzmuziek en de stijl van de oude Hollywood films en film noir die steeds weer terugkomt, zorgen ervoor dat niemand zijn ogen weg kan draaien voor de schoonheid van het verleden.

Wat ‘The Shape of Water’ zo mooi maakt, buiten de schitterende cinematografie om, is de boodschap die het met zich meebrengt. Dat iedereen op zijn eigen manier anders is en dat dit niet weg neemt hoeveel iemand waard is. In deze film is de bekrompen mens de vijand en het buitenbeentje de held.

Een verhaal dat af en toe op cliché af lijkt te gaan maar door de juiste wendingen en door de oprechtheid deze net ontwijkt. Dit maakt het tot wat het is een geslaagd sprookje.

‘The Shape of Water’, die al twee Golden Globes won voor beste regisseur en beste originele muziek is genomineerd voor dertien Oscars. Hoeveel de film ook echt in ontvangst mag nemen wordt bekend op 4 maart.