Een hoop variatie, huilen van het lachen en onvoorstelbare improvisatie. Een kwam een groot publiek af op de comedyshow vol humor die werd uitgevoerd door allerlei verschillende unieke karakters. Comedy Cloud werd op donderdag 27 december in een uitverkocht TivoliVredenburg geweldig ontvangen.

Bij binnenkomst in de hal staat er een grote groep mensen te wachten totdat zij de zaal in mogen. Het valt op dat er weinig millennials aanwezig zijn en dat merendeel, dat op Comedy Cloud afkomt, ouder publiek is. Wanneer de deuren van de zaal opengaan, belandt het publiek in de tamelijk kleine zaal Cloud Nine met rode verlichting waar alleen een microfoon klaarstaat. Hans (40) en Marian (36) kijken uit naar de voorstelling: ‘’Wij hebben hoge verwachtingen, aangezien wij groot comedy-liefhebbers zijn en veel goede verhalen over de show gehoord hebben.’’

Na enige tijd gewacht te hebben klinkt er een luide stem die de presentator van de avond aankondigt. Hans Gommer, ook wel ‘Mr. Utreg’, komt het podium oprennen. Hij maakt duidelijke dat hij er als presentator voor gaat zorgen dat iedereen een heerlijk avondje gaat beleven. Hans begint zijn verhaal gelijk met een aantal scherpe grappen, waarbij hij het publiek goed weet op te warmen. Hij gebruikt veel publieksinteractie en noemt het publiek intelligent, waardoor het publiek een goed gevoel krijgt.

Nadat Gommer een korte introductie van de avond heeft gegeven wordt de eerste comedian opgeroepen. Bas Birker komt het podium op. Bas woont al jaren in België en komt gelijk met grof geschut: oftewel, grappen over domme Belgen, goedkope Nederlanders en alles ertussenin. Bas snijdt hiernaast ook actuele onderwerpen aan zoals de Brexit en social mediagebruikers. Niets is heilig tijdens zijn show en alles lijkt makkelijk als Birker het doet. Birker speelt met het publiek en er wordt erg goed op hem gereageerd.

Wanneer Birker klaar is met zijn deel van de show, kondigt Gommer een nieuwe comedian aan: Jeroen Leenders. Er komt een man op het podium met een nogal extreem uiterlijk. Leenders draagt opvallende kleding en heeft een lange rossige baard en lang rossig haar. Hij heeft veel zelfspot en zijn humor is volstrekt bizar en overweldigend. Desondanks wordt het door het publiek erg goed ontvangen. Het publiek moet in eerste instantie enigszins wennen aan de luide en bijna schreeuwerige stem van Leenders, die om de seconde van toonhoogte verwisseld, maar het wordt snel duidelijk dat dit juist zijn humor versterkt. Naast zijn luide stem is Leenders, met zowel lichaam als gezicht, extreem expressief. Als Leenders grappen maakt over seksuele onderwerpen is er bij sommige ouders die met jonge kinderen zijn een plaatsvervangende schaamte te voelen.

Tot slot wordt de tweede helft van de show helemaal ingeruimd voor de improvisatiecomedy van Flunknarf. Dit improvisatiecomedy-collectief bestaat uit zes mannen die een gehele show spelen aan de hand van suggesties uit het publiek. Zij beginnen met een spel waarbij ze een gesprek hebben met woorden met maximaal één lettergreep. Het publiek reageert goed op het fanatisme van de spelers. Als dit spel afgelopen is, volgt er nog meer publieksinteractie. Het publiek mag bijvoorbeeld zinnen, voorwerpen, plekken op de wereld of hobby’s verzinnen. Met deze suggesties speelt Flunknarf een variatie aan spellen: er worden geïmproviseerde liedjes gezongen en er wordt een WhatsApp gesprek van een willekeurig persoon uit het publiek als uitganspunt gebruikt. Het publiek reageert erg enthousiast op de improvisatiekunsten van Flunknarf en het is duidelijk zichtbaar dat het publiek het leuk vindt om bij de show betrokken te worden.

Flunknarf
Foto: India Beks

Nadat de voorstelling is afgelopen is Demi (22) erg enthousiast over de voorstelling: ‘’Comedy Cloud heeft al mijn verwachtingen overtroffen. Het spel van de eerste twee comedians was hilarisch en Flunknarf wist het gehele publiek mee te slepen met hun creatieve spellen. Echt een aanrader!’’