De aftrap van het Koekoek030-festival vindt plaats op 5 januari aanstaande. Drie maanden lang, elk weekend weer, reist het Koekoek030-festival langs de meest unieke en opvallende locaties van Utrecht. Het doel: bezoekers verrassen met een verzameling van talentvolle artiesten uit de Utrechtse muziek-, kunst- en designwereld. De meest opvallende, nieuwe of nog te ontdekken plekken in Utrecht openen hun deuren tijdens dit veelbelovende festival.

Elke zaterdag en zondag in januari, februari en maart verrast het festival haar bezoekers door hen door de stad mee te voeren naar bijzondere plekjes in alle uithoeken van Utrecht. In totaal zullen er op 26 plekken in Utrecht tijdens de weekenden in de eerste drie maanden van het jaar optredens plaatsvinden. Locaties van verschillende ondernemers, waar je misschien niet snel een optreden zou verwachten, worden tijdens Koekoek 030 Festival omgetoverd tot een pop-up podium voor muzikale acts, schrijft de organisatie van het festival op hun website. Bovendien zullen er gastexposities zijn van jonge talentvolle Utrechtse kunstenaars en/of designers. De meeste evenementen van Koekoek zijn gratis, maar bij evenementen met entree moet er gereserveerd worden. 

De eerste optredens vinden plaats op 5 januari in culturele vrijhaven De Nijverheid, van onder andere de blues rock/folk band Heavy Whipped Cream, uiteraard afkomstig uit Utrecht. Daarnaast is de kunstexpositie van Suus Kwee te bewonderen op deze dag.  

Koekoek is de nieuwste aanwinst van Stichting Vreemde Vogels. Stichting Vreemde Vogels heeft als doel podia te creëren voor muzikanten en kunstenaars in verschillende steden. De stichting doet dit onder andere met de Pica Pica Parade in Rotterdam, Storks Instores in Den Haag, Vlaamse Gaaien Festival in Antwerpen en Duifies in Amsterdam. Het Koekoek030-festival maakt dit jaar zijn debuut.

Twee jaar geleden is de Stichting met Pica Pica van start gegaan. De festivals vinden in verschillende maanden plaats, zo is festival Storks er gedurende de maanden september, oktober en november. Zo heb je dus verschillende festivals gedurende verschillende maanden, wat betekent dat je je de rest van het jaar niet meer hoeft af te vragen wat je nu weer gaat doen in het weekend.

De Stichting Vreemde Vogels is twee jaar geleden opgericht door Rosanne Groeneweg, Lielo Dijkstra, Nikki Smits en Marcel Kamphuis. Al snel groeide dit uit tot een gedreven team van vrienden, lokale fotografen, promotors en illustratoren, die naast Rotterdam, Den Haag, Antwerpen, nu ook Utrecht op de kaart hebben gezet als een stad vol culturele diversiteit en een broedplaats van talent.

Voor een overzicht van alle locaties kan er op de website of Facebookpagina van Koekoek030 gekeken worden.