Afgelopen november maakte de Universiteit Utrecht bekend dat het zijn toegankelijkheid voor studenten met een functiebeperking wil verbeteren. Richard Horenberg (25) is coördinator en oprichter van het Platform Onbeperkt Studeren van de Universiteit Utrecht. Afgelopen januari heeft hij met zijn platform de prijs voor Diversiteit en Inclusie van de universiteit gewonnen. Hoe zorgt hij er met zijn platform voor dat de universiteit beter toegankelijk wordt voor studenten met een functiebeperking?

“Het Platform Onbeperkt Studeren is een platform voor en door studenten met een functiebeperking. Hiermee wordt gedacht aan alles wat jou chronisch of tijdelijk kan beperken in probleemloos studeren. Deze problemen lopen uiteen van studenten die in een rolstoel zitten tot studenten die een vorm van autisme hebben en graag extra begeleiding willen hebben. Als platform proberen wij om de student zo goed mogelijk zijn weg te laten vinden op de universiteit.

Dit jaar hebben wij de prijs voor Diversiteit en Inclusie op de universiteit gewonnen. Deze prijs is in het leven geroepen om aandacht te vragen en waardering uit te spreken voor de vele initiatieven van studenten en medewerkers om van de Universiteit Utrecht een meer diverse en inclusieve universiteit te maken. We zijn genomineerd door anderen die ons helpen met het platform. Het is echt een mijlpaal voor ons. Dit laat zien dat we al flink wat bereikt hebben en het is mooi om daar waardering voor te krijgen. Maar het kan altijd nog beter natuurlijk!

Sommige studenten willen graag iemand om gewoon af en toe eens koffie mee te drinken en te kletsen."

Wat wij de studenten aanbieden is onder andere een Buddy-programma. Dit houdt in dat een student met een functiebeperking gekoppeld wordt aan een andere student. Die hoeft niet ook per se een functiebeperking te hebben, want we hebben ook een aantal studenten die zich vrijwillig voor dit programma aangemeld hebben. De student wordt dan door zijn Buddy geholpen met allerlei dingen, maar we zien ook dat sommige studenten van ons graag iemand willen hebben om gewoon af en toe eens koffie mee te drinken en te kletsen. Dat is natuurlijk ook prima.

Ook op andere hogescholen en universiteiten kun je dit soort initiatieven vinden. Zo is er het Powerplatform van de Hogeschool Rotterdam, wat al iets langer bestaat. Verder hebben ook de Universiteit van Amsterdam en het Windesheim in Zwolle een soortgelijk platform voor studenten met een functiebeperking. Ik heb overigens in de wandelgangen gehoord dat de Hogeschool Utrecht ook bezig is met het ontwikkelen van een platform.

Deze studenten houden ook gewoon van het drinken van een biertje op z’n tijd."

In de toekomst willen we studenten met een functiebeperking ook goed voorbereiden op hun eerste stappen op de arbeidsmarkt. Nu richten wij ons nog vooral op studenten die net aan hun studie beginnen en daarin soms vastlopen. Wij geven ze dan voorlichting en proberen ze dan zo goed als het kan te helpen. Maar in de toekomst zou het platform zich dus ook willen gaan richten op studenten in de eindfase van hun studie. Wij willen ze dan helpen bij het vinden van bijvoorbeeld de juiste stage of een traineeship. De studenten gaan na hun studie natuurlijk weg uit de veilige omgeving van de universiteit en daar moeten ze wel goed op voorbereid worden. Wat we ook op de planning hebben staan is om iets te organiseren dat focust op het sociale component van het platform. Want het hoeft natuurlijk niet altijd maar formeel te zijn, het mag ook best een keer gezellig zijn. Deze studenten houden ook gewoon van het drinken van een biertje op z’n tijd.”