Horecagelegenheid, drie woongebouwen, een park kelder en een groen park. Dat zijn de nieuwe plannen van de gemeente Utrecht voor het Smakkelaarsveld. Die in 2019 van start gaan. Het wordt: ‘’Een hoogwaardig stadspark waar wonen en groen samengaan.’’

De laatste jaren heeft het Smakkelaarsveld geen echte bestemming gehad. Het werd vooral gebruikt als openbare fietsenstalling en als opslag voor bouwmateriaal. Maar daar komt nu verandering in. De gemeente Utrecht heeft drie marktpartijen gevraagd om een plan te maken. De partijen die de herontwikkeling van Smakkelaarsveld mogen uitvoeren zijn de vastgoedspecialisten van Lingotto, de adviseurs Arup en VKZ en de architecten van Studioninedots en ZUS. Het plan dat zij samen hebben ontwikkeld past het beste bij de vraag van de gemeente Utrecht. Zij waren op zoek naar een groen rustpunt in een hectische en dynamische omgeving.

Volgens het plan van de projectgroep komt in het midden van het park een klein horecapaviljoen met terras. Daarnaast wordt de Leidsche Rijn doorgetrokken en verbonden met de Catharijnesingel. Verder worden er drie bruggen gebouwd die ervoor zorgen dat het park straks van alle kanten bereikbaar is. Om het park zo groot mogelijk te maken wordt er om de tram- en busbaan heen gebouwd, hierdoor ontstaat er een schuin oplopend park. Hierdoor ontstaat er een ruimte onder het park. Deze ruimte is bedoeld voor parkeren van zowel de fiets als de auto, een kleine haven aan het water en de ‘park kelder’ met daarin een cultureel-maatschappelijk programma. De drie woongebouwen die er komen bevatten in totaal 150 woningen in het midden huursegment.

Het doel van het park is om het gebied om te toveren van een plek waar Utrechters niet wilden zijn, naar een groene plek waar ze juist graag komen. In 2019 gaan de plannen van start en in 2022 moet het hele gebied klaar zijn.