De aanleiding

Goed nieuws voor fans van het Nederlands elftal: de Oranje Leeuwen hebben de kater van het niet halen van het WK 2018 weggespoeld met een goed jaar. Dankzij een nieuwe bondscoach, een nieuwe aanvoerder en veel jong, opkomend talent. De NOS publiceerde eind december een artikel over de wederopstanding van het Nederlands Elftal in 2018, met een van de belangrijkste schakels, Frenkie de Jong.

 

Waar is de uitspraak op gebaseerd?

Een redacteur van NOS Sport, schreef het artikel ‘Hoe het nieuwe Oranje in 2018 opstond’. Door het inbrengen van debutant De Jong, in de met 2-1 gewonnen wedstrijd tegen Peru begint het elftal pas echt te lopen. Door splijtende passes te geven en een assist op Memphis Depay zegt Ronald Koeman achteraf: “Als je zo debuteert, zit er veel toekomst in”. Volgens Pierre van Hooijdonk ligt het succes in 2018 aan het inbrengen van De Jong. “Door zijn invloed in de opbouw en het kunnen wegdraaien met een man in de rug helpt hij het team enorm”, aldus van Hooijdonk.

 

En, klopt het?

Op 6 februari 2018 werd Ronald Koeman aangesteld als nieuwe bondscoach van het Nederlands Elftal. Ruim een maand later speelt Oranje zijn eerste wedstrijd onder de nieuwe bondscoach, deze werd met 0-1 verloren tegen Engeland. Precies 7 maanden later, op 6 september 2018, speelt Oranje een oefeninterland tegen Peru in de Johan Cruijff ArenA. De Jong mag in de 46e minuut debuteren en veertien minuten later levert hij zijn eerste assist, wat meteen de gelijkmaker betekent.

Nu, eind januari 2019, heeft het Nederlands Elftal tien wedstrijden achter de rug met Koeman als bondscoach. Daarbij moet vermeld worden dat zes van deze wedstrijden oefeninterlands waren. Hier werden er vier van gewonnen, vier remises en twee keer liep het elftal zonder punten het veld af. Dit betekent zestien punten uit de mogelijke dertig. In de tien wedstrijden voordat Koeman het roer overnam, waarvan de helft oefeninterlands waren, werden er acht gewonnen en twee verloren. Eenentwintig punten van de dertig. Dat zijn er meer dan onder Koeman, maar Oranje plaatste zich niet voor het WK van 2018.

De volgende vier wedstrijden startte De Jong in de basis. Twee hiervan werden gewonnen, één verloren en twee keer kwam Oranje van het veld af met een gelijkspel. De Jong speelt na zijn debuut een belangrijke rol in het elftal van Koeman. In zijn tweede wedstrijd, tegen wereldkampioen Frankrijk, had De Jong de meeste balcontacten van alle spelers op het veld, 112. Door deze belangrijke rol heeft hij zich in de kijker gespeeld van topclubs in Europa, vandaar dat hij in de zomer van 2019 voor maximaal 86 miljoen euro vertrekt naar FC Barcelona.

 

Conclusie

Onder Koeman en met De Jong is het Nederlands Elftal op een meer aanvallende manier gaan spelen dan voorheen. Door een overwinning op wereldkampioen Frankrijk en voormalig wereldkampioen Duitsland is het vertrouwen van het Nederlands Elftal toegenomen. En er staat een halve finale in de Nations League tegen Engeland op het programma. Op het Europees Kampioenschap voetbal dat in 2020 gespeeld wordt kan Oranje pas echt laten zien wat de stand van zaken is op het hoogste niveau. Dat het spel van Oranje aantrekkelijker is geworden is subjectief, vandaar dat de bewering voorlopig als deels waar wordt beschouwd.