De projectgroep ‘Selficient’ heeft zich gekwalificeerd voor de finale van de Solar Decathlon Europe 2019, zo meldt Selficient op haar site. De wedstrijd waarin studenten strijden voor het duurzaamste huis vindt volgend jaar plaats in Hongarije.

Selficient is een projectgroep die bestaat uit meer dan vijftig studenten van verschillende opleidingen van de Hogeschool Utrecht (HU). Met behulp van coaches, leraren, sponsors en financiële steun vanuit de HU ontwikkelde Selficient een energie-neutraal huis. Met dit huis namen zij al eerder deel aan de Solar Decathlon in Denver, Amerika, in 2017. Van de elf teams die meededen eindigden ze op de 7e plaats, daarnaast sleepten ze de publieksprijs in de wacht.

Het huis van de toekomst, zoals het huis wordt genoemd, staat momenteel op de Uithof naast het gebouw van de School voor Journalistiek. Het huis wordt nu voornamelijk gebruikt voor vergaderingen en korte verhuur aan studenten. Door deze bewoners en gebruikers te betrekken bij het herontwerp-proces, hoopt Selficient het huis zodanig te verbeteren dat de winst in Hongarije voor hun zal zijn.

De studenten van de HU moeten het opnemen tegen vijftien andere teams die uit twaalf verschillende landen afkomstig zijn. Tijdens de wedstrijd worden de teams onder andere beoordeeld op onderdelen als Architectuur, Innovatie en Apparaten . Voor elk onderdeel zijn 100 punten te behalen. Het team dat wint mag zichzelf  ‘Solar Decathlon Champion’ noemen.